FOTO ⟩ Izraēlas vēstniecība Lietuvā nosoda protestētāju rīcību, kuri Covid-19 ierobežojumus salīdzināja ar holokaustu (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: J. Stacevičius / LRT

Pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā otrdien pulcējās aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies, bet vakarpusē vairāki simti cilvēku bloķējuši visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus.

Seims otrdien pulcējās uz ārkārtas sesiju, lai risinātu gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi. Daļa deputātu tūlīt pēc sēdes paspēja atstāt ēku, citi palikuši iekšpusē, vēl citi mēģina risināt sarunas ar protestētājiem.

Mītiņotāji atsakās izklīst un izkliedz apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem.

Lai apspriestu turpmāko rīcību, pie Seima spīkeres Viktorijas Čmilītes-Nilsenas sanākuši frakciju vadītāji.

Protestētāji dienā pie parlamenta ēkas bija uzcēluši improvizētas karātavas ar uzrakstu "Vieta Lietuvas nodevējiem". Daļa mītiņa dalībnieku bija apvilkuši drēbes ar Dāvida zvaigznēm, kas atgādināja nacistu koncentrācijas nometņu ieslodzīto apģērbus, un skandēja "Nevakcinēto geto - nē!", pret ko jau izteikuši asus iebildumus Lietuvas ebreju pārstāvji.

Premjerministre Ingrīda Šimonīte atvainojusies par šādu protestētāju rīcību.

"Nav pieļaujams devalvēt jēdzienus, kas apzīmē briesmīgas cilvēces traģēdijas,” uzsvērusi valdības vadītāja. "Pašreizējās reālās un iedomātās dzīves neērtības nav salīdzināmas ar trimdu, genocīdu, holokaustu vai citām briesmīgām traģēdijām, kuras pārdzīvojušie cilvēki un viņu tuvinieki joprojām dzīvo ar rētām sirdī un dvēselē. Varu tikai nožēlot, ka holokausta un padomju represiju 80.gadadienā tiek lietoti šādi salīdzinājumi, kas aizskar to cilvēku piemiņu, kuri stāvēja bedres malā pirms nošaušanas vai nosala pie Laptevu jūras."

Lietuvas valdība plāno no septembra vidus noteikt stingrus ierobežojumus nevakcinētajiem un netestētajiem, kas nozīmē, ka saslimšanas gadījumā viņi var zaudēt iespēju saņemt bezmaksas ārstēšanu.

Premjere uzsvērusi, ka karantīnas ierobežojumi noteikti tieši tādēļ, lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību.

Foto: J. Stacevičius / LRT

Izraēlas vēstniecība nosoda protestētāju rīcību

Viena no mītiņa organizatorēm Astra Genovaite Astrauskaite salīdzināja plānotos ierobežojumus ar nacistiskās Vācijas politiku. Vairāki mītiņa dalībnieki izmantoja Dāvida zvaigznes un holokausta ikonogrāfiju.

"Mēs nosodām jebkādu cinisku holokausta atmiņu izmantošanu. Jebkura šīs sāpīgās upuru piemiņas izmantošana jebkādiem citiem mērķiem, kas nav viņu piemiņai vai izglītības un antisemītisma apkarošanai, ir nepieņemama," sacīts Izraēlas vēstniecības izplatītajā paziņojumā.

"Pirms  astoņdesmit gadiem nacistiskie vācieši un viņu vietējie darboņi brutāli nogalināja aptuveni 95% no Lietuvas ebrejiem, pēc tam, kad viņi tika ievietoti nelielos geto, kur viņiem bija jādzīvo, ievērojot briesmīgus sociālos ierobežojumus un sankcijas.

"Šīs sāpīgās un vardarbīgās vēstures lapaspuses izmantošana salīdzināšanai ar šodienas sabiedrības strīdiem nav savienojuma ar mācībām, kuras mums vajadzētu gūt no vēstures. Mēs ceram, ka Lietuvas iedzīvotāji stingri nosodīs šīs darbības," turpina vēstniecība. 

Arī Vācijas vēstniecība ir nosodījusi holokausta hologrāfijas izmantošanu mītiņā, ziņo LRT.

Foto: J. Stacevičius / LRT

"Mēs nosodām jebkādu holokausta piemiņas ļaunprātīgu izmantošanu. Neviena pašreizējā politiskā diskusija neattaisno nevienu atsauci vai salīdzinājumu ar genocīda noziegumiem, ko pirms astoņdesmit gadiem pastrādājuši nacistiskie vācu okupanti un viņu vietējie līdzdalībnieki," paziņojumā citēts Vācijas vēstnieks Lietuvā Matiass Sons.

Foto: J. Stacevičius / LRT

Video: Viļņā cilvēki ar dūmu svecēm protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Portāls "Apollo.lv" jūlija sākumā jau ziņoja, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija piesprieda sodu deputātam Aldim Gobzemam par viņa izteikumiem sociālajos tīklos, nevakcinētos faktiski salīdzinot ar ebreju genocīda upuriem un aicinot tos piespraust sev dzeltenu sešstaru zvaigzni, ko Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas režīms kā atpazīšanas zīmi lika valkāt ebrejiem.

Šī iemesla dēļ, viņam piespriests smagākais soda veids - izslēgšana uz vienu Saeimas sēdi.

Deputāta Gobzema 25. jūnijā un sekojošās dienās veiktie ieraksti sociālajos tīklos, izmantojot holokausta upurus un nacistu simbolus saviem politiskajiem mērķiem, ir apkaunojoša pašmērķīga izrādīšanās, lai arī ne no Saeimas tribīnes, un tā uzskatāma par sabiedrības šķelšanu un primitīvu politisku manipulēšanu, kas nodara kaitējumu gan Saeimai, kuras pārstāvis ir deputāts Gobzems, gan Latvijas sabiedrībai kopumā, uzskatīja parlamentārieši.

Savu attieksmi par deputāta Gobzema rīcību ir pauda arī Latvijas Ebreju kopiena un Žaņa Lipkes muzeja direktore. Latvijas Ebreju kopiena savā publiskajā paziņojumā akcentējusi, ka ebreju stigmatizācija ar dzeltenām vai citu krāsu zīmēm norādīja uz nolemtību nāvei, tā bija daļa no nacistu īstenotās rasu politikas, kuras galamērķis bija ebreju pilnīgā iznīcināšana.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu