Lai palīdzētu orientēties digitālā Covid-19 sertifikāta izveidošanas procesā un pielietošanā, izveidota video pamācība (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu.
Nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu. Foto: Zane Bitere/LETA

Lai palīdzētu orientēties Covid-19 sertifikāta iegūšanas procesā un atbildētu uz visbiežāk uzdotajiem neskaidrajiem jautājumiem, izveidots video materiāls, izskaidrojot, kādas darbības jāveic, lai iegūtu sertifikātu sev un bērniem, kā to verificēt un izmantot, un ko darīt gadījumos, ja sertifikāta iegūšana sagādā grūtības.

Video parādīts, kā vakcinētām personām iegūt Covid-19 sertifikātu, kā redzēt savu bērnu un aizbildnībā esošu personu sertifikātus, kā arī sertifikāta lejupielādēšanas un verificēšanas procesu, pavēstīja "Covid19sertifikats.lv" vietnes izstrādātāja SIA "ZZ Dats" pārstāvji.

Uzņēmumā atzina, ka bieži vien cilvēki vēršas ar jautājumu, kādēļ viņu sertifikāts nav derīgs, lai gan saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu.

"Tas, ka cilvēks ir vakcinējies, nebūt nenozīmē, ka arī vakcinācijas sertifikāts ir derīgs. Svarīgi uzsvērt, ka sertifikāts kā atļauja dažādiem pasākumiem darbojas, sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas un uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Līdz tam tas nopīkstinot rādīs sarkano - lieguma - zīmi. Tāpat, ir trīs veidu vakcinācijas sertifikātu - testēšanas, pārslimošanas un vakcinācijas sertifikāts. Testēšanas sertifikāts ir derīgs 48 stundas pēc testa veikšanas, pārslimošanas sertifikāts derīgs kļūst 11.dienā pēc pozitīva laboratoriska testa saņemšanas un tā termiņš ir 180 dienas, tādēļ svarīgi sertifikātu derīgumu pārbaudīt iepriekš," skaidroja "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Uzņēmumā arī norādīja, ka pirms pasākuma vai iestādes apmeklējuma, sertifikāta derīgumu var pārbaudīt caur vietni "Covid19sertifikats.lv", noskenējot sava sertifikāta unikālo kvadrātkodu vai augšupielādējot saglabāto sertifikāta datni. Tāpat, sertifikātu var verificēt ar jebkuru viedtālruni, lejupielādējot mobilo lietotni "Covid19Verify".

Tie iedzīvotāji, kuriem neizdodas lejupielādēt savu Covid-19 sertifikātu, aicināti zvanīt uz bezmaksas tālruni 8989, lai noskaidrotu informāciju par sev tuvāko valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru un pieteiktos Covid-19 sertifikāta saņemšanai drukātā veidā.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.jūnijā Latvijā tika sākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju uzrādīt apliecinājumu par veikto vakcināciju pret Covid-19, veiktā Covid-19 laboratoriskā testa rezultātu vai Covid-19 izslimošanas faktu. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var apskatīt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu