"Pēdējos gados nav zīmīgu pārkāpumu - tā lapaspuse manā dzīvē ir aizšķirta." Atklāta saruna ar mūžam jauno Ozolu (4)

Foto: No privātā arhīva
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latviešu reperis, viens no hiphopa žanra pamatlicējiem Latvijā - Ozols jeb īstajā vārdā Ģirts Rozentāls sarunā ar "Apollo.lv" pastāsta par topošo dokumentālo filmu, ar kuru šobrīd iepauzē, kamēr tiek sakārtota filmas finansiālā puse. Tāpat arī ielūkojamies Ozola pagātnē, Latvijas hiphopa vēsturē, stila un modes lietās, kā arī skaidrojām, ko viņš domā par jaunajiem kolēģiem.

Par tevi šobrīd tiek veidota dokumentālā filma, pastāsti par to vairāk, kas to veido, kā radās doma par šādas filmas tapšanu un kad tā nonāks pie skatītājiem?

Pagaidām ar filmu esam uz pauzes. Redzēs, kā lietas virzīsies uz priekšu ar budžetu. Finansiālā puse dotajā brīdī ir noteicošais faktors, vai šo visu izdosies "savākt", vai nē. Ideja par filmas veidošanu pieder man.

2000./2001. gadā, kad rakstīju savu debijas albumu, bija pietiekami daudz sarežģījumu un nācās meklēt kompromisus, lai to varētu realizēt. Šogad šim ierakstam aprit 20 gadi, tāpēc arī radās ideja par dokumentālo filmu. Filmas veidošanu uzticēju Mārtiņam Pavasarim, jo viņš ir pietiekami zinošs cilvēks par šo mūzikas žanru.

Ļoti ceru, ka filma dienasgaismu ieraudzīs 2022. gadā.

Vai atceries "Fact" laiku? Kādi ir spilgtākie momenti, ar kuriem atmiņā palicis šis periods?

Daudz spilgtas emocijas ir saglabājušās. Visvairāk atmiņā ir palikuši pasākumi Liepājā, "Pūt Vējiņi" koncertzālē. Tur parasti labi cilvēki "šūpojās" un diezgan skaļi atbalstīja mūsu uzstāšanos.

Foto: No privātā arhīva

Vari paraksturot savu skatuves tēlu darbības sākumā, kur smēlies idejas fantastiskajiem un tam laikam supermodīgajiem tērpiem?

Tie noteikti bija mūsu tā laika muzikālie varoņi, kas ģērbās, uzvedās un veidoja ap sevi kādu "kultu", kas noteikti iedvesmoja arī mūs. Videoklipi, žurnāli - "XXL", "Source" , plates un albumi, tas viss kalpoja kā iedvesma.

Tavs leģendārais bulterjeru šķirnes suns vārdā Bullijs joprojām ir daudzu fanu atmiņās.

Jā, Bullijs ir tā laika manas dzīves neatņemama sastāvdaļa.

Viņš piedalījās gan koncertos, gan videoklipos. Protams, tas viss ir saglabājies video arhīvā, līdz ar to arī palicis daudzu atmiņās.

Kāds ir tavs jaunības un mūžam nerimstošās enerģijas noslēpums?

Grūti teikt. Es nedomāju par to, bet kad ir laiks, esmu ar sportu uz tu. Tas noteikti palīdz nepalikt tizlam un fiziski mazspējīgam.

Respektīvi, aktīvs dzīvesveids man noteikti palīdz. Bet es neeju uz trenažieru zālēm, sportoju mājās vai pie mājas, vai kādā sporta laukumā.

Tev ir vairākkārt atņemta autovadītāja apliecība? Vai varbūt ar gadiem esi kļuvis prātīgāks braucējs un vairs nepārkāp ceļu satiksmes noteikumus?

Pēdējos padsmit gados nav bijuši zīmīgi pārkāpumi. Tā lapaspuse manā dzīvē ir aizšķirta.

Tu vienmēr esi atvērts sadarbībai ar jauniem cilvēkiem - Prusax un citi mākslinieki. New School repā kopā ar jaunajiem, kā tas ir pārslēgties no old uz new?

Es baigi neslēdzos, jo paralēli esmu daudz pavadījis laiku arī kā dīdžejs, līdz ar to daudz sanāk sekot ziņām, jaunumiem, un arī ir padziļināta interese par hiphop žanru. Tādēļ tas liek pavērot n-tās dekādes. Katrā no tām ir savi episki "feili", un savi varoņi, līdzīgi ir arī ar šā brīža aktuālajiem māksliniekiem, daudzi no tiem ir "sezonas" mākslinieki, bet,

protams, ir arī tādi, kuru ierakstus gaida visa hiphop nācija - Kanje Vesta albumu vai Kendrika Lamāra, vai Anša.

Foto: No privātā arhīva

Kā mūsdienu repa iezīmes atšķiras no 2000. gada sākuma?

Atšķirīgs ir saturs, bet to nosaka jau pats patērētājs. Skaņa arī ir cita, to arī izvēlas patērētājs. Kopā ar jauno paaudzi ir izauguši arī sociālie tīkli - "Instagram" , "Tik Tok" un citi. Tas viss ietekmē gan hiphopu, gan citus žanrus, bet nu šodien hiphopam noteikti globālajā mūzikā ir pavisam cits svars.

Kā tu uztvēri repa grupas "Singapūras satīns" mūziķa Kristapa Strūberga skandālu, kas plaši izskanēja publiskajā telpā?

Es neko daudz par to nezinu. Tas ir ģimenes konflikts, kur ģimenē esošie locekļi vislabāk zina, kas un kā ir, vai nav. Mums par to runāt ir bezjēdzīgi.

Kā vispār uztver vardarbību ģimenē?

Uztveru to negatīvi, bet apzinos, ka tā ir bijusi jau visā pasaulē daudzus gadu desmitus, un bieži pat ekonomiski ļoti labi situētās valstīs. Vienīgi beidzot par to daudz vairāk un atklātāk runā.

Savulaik tu ļoti izvairīgi runāji par savām attiecībām un daudz neko publiski neatklāji par savu privāto dzīvi, kā tagad ievirzījusies tava privātā dzīve un attiecības?

Paldies, viss ir kārtībā. Esmu ilgstošās attiecībās.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu