Kā Dončiča jaunais superlīgums ietekmēs Porziņģa un "Mavericks" nākotni? (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs
Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs Foto: Reuters/ScanPix

Slovēņu superzvaigzne Luka Dončičs pavisam nesen noslēdza iespaidīgu piecu sezonu līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Dalasas "Mavericks". Kā šis ilgtermiņa līgums ietekmēs paša kluba un arī latviešu basketbolista Kristapa Porziņģa nākotni?

Nedēļas sākumā Dalasas "Mavericks" izziņoja, ka panākusi vienošanos ar Luku Dončiču par piecas sezonas ilgu un 207 miljonus ASV dolāru vērtu līgumu. Protams, līgums absolūti nopelnīts, bet līdz ar to "Mavericks" komandā sākusies jauna nodaļa, kas var nemaz nebūt tik gara...

Laika atskaite ir sākusies

Ja kādam tas vēl iepriekš nebija skaidrs, tad ar šo līgumu "Mavericks" īpašnieks Marks Kjūbans jaunās komandas "atslēgas" pavisam noteikti ir nodevis jaunajam slovēņu basketbolistam.

Piecu gadu līgums... It kā varētu šķist, ka tas ir ilgs periods un Dalasas komandai vēl ir pietiekami daudz laika, lai Dončičam apkārt apbūvētu solīdu komandu, kas ir spējīga pārvarēt Rietumu konferences izslēgšanas spēļu pirmo kārtu. Pirms 10 gadiem šāds apgalvojums, iespējams, būtu patiess, bet mūsdienu NBA situācija ir citādāka.

Par piemēru varam paņemt Buklinas "Nets" superzvaigzni Džeimsu Hārdenu. 2017. gadā "Rockets" un Hārdens parakstīja jaunu četru gadu līgumu, kura pirmā sezona bija 2019./2020. gada sezona. Pārtinam "lenti" uz 2021. gada janvāri, un Hārdens jau preses konferencē atrāda Bruklinas "Nets" kreklu ar savu uzvārdu uz tā.

Būtībā Hārdens maiņas darījumu pieprasīja vien pēc jaunā līguma pirmās sezonas. Luka taču tā nedarītu... Vai ne?

Realitāte ir tāda, ka mūsdienās NBA spēlētāju līgumiem ir ievērojami mazāks spēks. Atliek aizkulisēs nopludināt informāciju pareizajiem cilvēkiem, un jau nākamajā rītā ārzemju mediji sāks spekulēt par potenciālajiem maiņas darījumiem.

Var jau teikt, ka joprojām NBA ir arī tādi basketbolisti kā Jannis Adetokunbo, kuri ir gatavi pagaidīt, kamēr viņu komanda nokomplektē tādu sastāvu, kas ir spējīgs izcīnīt čempionu titulu. Bet vai Luka ir spēlētājs, kurš ir apveltīts ar šādu pacietību? Līdz šim redzētais liecina, ka pavisam noteikti ne. Pietiek vien atcerēties, ka sezonas gaitā kādā no mačiem Dončičs nekautrējās visas komandas priekšā apšaubīt Rika Kārlaila, kurš ir viens no cienītākajiem treneriem visā NBA, lēmumus.

Dončičs laukumā bieži vien demonstrē dīvas iezīmes, bet nesen piedzīvotais olimpiskais turnīrs parādīja, ka šādas iezīmes parādījušās arī ārpus laukuma.

Līdz ar to "Mavericks" laika atskaite ir sākusies; ja Dončičs drīzumā neredzēs progresu Dalasas komandas sastāvā, nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam par maiņas darījuma pieprasījumu. Un mūsdienu NBA komandām mirklī, kad maiņas darījums ir pieprasīts un nopludināts publiskajā telpā, daudz variantu nav.

Šādā sastāvā "Mavericks" titulu neizcīnīs pat tad, ja Dončičs nākamgad vinnētu progresējušākā un vērtīgākā spēlētāja trofejas. Vēsturiski "Mavericks", godīgi sakot, nesaprotamu iemeslu dēļ brīvo aģentu tirgū nav spējusi piesaistīt augstākā kalibra zvaigznes. 

Tas nozīmē, ka sastāvs agrāk vai vēlāk būs jāpastiprina ar maiņas darījumiem. Līdz ar to mēs nonākam pie nākamā jautājuma...

Porziņģa nākotne Dalasā

"Knicks" fani sociālajos tīklos, protams, teiks, ka 2019. gada Porziņģa darījuma centrālais spēlētājs bija nevis latvietis, bet gan Tims Hārdevejs jaunākais, bet būsim reāli - Dalasas vērtīgākais aktīvs, kura vārds nesākas ar burtu "L", joprojām ir Kristaps Porziņģis.

It sevišķi tagad, kad latviešu basketbolists būs aizvadījis starpsezonu, kurā varēja koncentrēties uz savu prasmju uzlabošanu, nevis atlabšanu no kārtējā savainojuma.

"Mavericks" un līdz ar to arī pašam Dončičam tomēr vajadzētu paskatīties, uz ko tad veselības likstu nenomocīts Porziņģis īsti ir spējīgs. Vismaz gaidāmajā sezonā.

Porziņģis šobrīd maiņas darījumu pieprasīt, ja arī to vēlētos, nevar. Vismaz tas nebūtu ieteicams, jo šāds latvieša gājiens "plēsējiem" ārzemju medijos būtu gards kumoss - āreče, viņam tomēr skauda Dončiča sekmes, viņš nevarēja sadzīvot ar Luku. Paturot prātā visu, kas lasīts un dzirdēts iepriekš, par vienu mēs varam būt pārliecināti - kādam šajā stāstā tiks piešķirta "ļaundara" loma, un tas nebūs Luka. Vai tas Kristapam ir vajadzīgs pēc tam, kad šķiršanās no Ņujorkas sanāca ne pārāk glīta? Droši vien ne.

Ir skaidrs, ka tieši Porziņģis būs pirmais, kurš dosies, kad (nevis ja) Luka izdomās, ka ar šo sastāvu par titulu nevar cīnīties. Šeit pat nav runa par to, cik labi vai slikti 22 gadus vecais slovēnis satiek ar mūsu spēlētāju, jo, kā jau minēts augstāk, Porziņģis ir un būs "Mavericks" otrs vērtīgākais spēlētājs. 

Ņemot vērā, ka "Mavericks" Dončiča priekšā tagad klanīsies vēl vairāk (saprotamu iemeslu dēļ), jādomā, ka Porziņģis sava līguma pēdējo sezonu, ļoti iespējams, aizvadīs cita kluba kreklā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu