Mūžībā devusies filmu scenāriste, redaktore un prozas rakstniece Austra Zīle

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Šī gada 10. augustā mūžībā devusies filmu scenāriste, redaktore un prozas rakstniece Austra Zīle, informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienība.

Atvadīšanās no Zīles norisināsies šo sestdien, 14. augustā, plkst. 11 no Rīgas pirmās Meža kapu kapličas, ievērojot Covid-19 epidemioloģiskos ierobežojumus.

Zīle dzimusi Rīgā laikrakstu tirgotāja ģimenē. Savu pirmo augstāko izglītību viņa ieguva Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultātē. Uzreiz pēc augstskolas absolvēšanas Zīle kļuva par Rīgas pilsētas Tirdzniecības pārvaldes plānu daļas ekonomisti, bet 1963.gadā pārcēlās uz Rīgas kinostudijas plānu daļu, kur nodarbojās ar filmu ražošanas finanšu plūsmu un analīzi, un tūlīt arī "saslima ar kino".

1965. gadā Zīle iestājās Maskavas kinoinstitūta scenāriju fakultātes neklātienes nodaļā, 1970. gadā to absolvēja.

1971. gadā Zīle kļuva par scenāriju redkolēģijas locekli un ar Vara Krūmiņa aktierfilmu "Kara ceļa mantinieki" sākās viņas filmogrāfija kā redaktorei.

Līdz 1990. gadu sākumam Zīle bija redaktore vairāk nekā 20 spēlfilmām, tai skaitā viņa bija arī divu filmu scenāriju autore.

Strādājot kinostudijā, Zīle arī daudz rakstīja periodikā un stāstīja radioraidījumos par topošajām un jau gatavajām filmām, veidoja filmu katalogus. Arī pēc kinostudijas pajukšanas Zīle turpināja rakstīt par kino un ne tikai.

2005. gadā iznāca viņas romāns "Krizantēmu laiks" jeb kādreizējo kinostudijas kolēģu portretējumi, bet 2015. gadā izdots viņas romāns "Ieva dārza dziļumā" un citas grāmatas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu