Meklējot patvērumu. Saruna ar Mustafu Maheru no migrantu nometnes Lietuvā (45)

Migrantu nometne Lietuvā. Ilustratīvs attēls. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Irākietis. Frizieris. Vienkāršs ģimenes cilvēks. Tā sevi raksturo 24 gadus vecais Mustafa Mahers. Taču šobrīd viņa dzīve ir ieguvusi pavisam citu pavērsienu. llgstošo kara apstākļu dēļ viņš kopā ar ģimeni ir izvēlējies pamest mājas un doties ceļā uz Eiropu. Kā viņš pats saka - drošākas un labākas dzīves meklējumos. Par saviem piedzīvojumiem un gaitām migrantu nometnē Mustafa stāsta arī saviem Instagram sekotājiem, kuru skaits pārsniedz jau vairāk nekā 4000.

Ceļojot viņš izmantoja zināmo shēmu – ar lidmašīnu ieradās Minskā, pēc tam ar taksometru nokļuva pie Lietuvas robežas, lai to šķērsotu ar kājām, izmantojot karti. Vīrietis neizmantoja ceļojumu aģentūru pakalpojumus, bet gan pats nopirka lidmašīnas biļeti un devās uz Lietuvu.

Šobrīd viņš kopā ar savu ģimeni atrodas migrantu nometnē Lietuvā, kas iekārtota vecā skolā. Sarunā ar portālu "Apollo.lv", atbildot uz jautājumu par dzīvošanas apstākļiem, viņš tos raksturo kā sliktus.

Mustafa stāsta, ka skolā dzīvo ap 150 cilvēkiem. Uz visu cilvēku skaitu ir pieejama tikai viena vannasistaba un labierīcības. Savukārt vienā istabā dzīvo 35 cilvēki.

Naktis Lietuvā ir aukstas, turklāt patvēruma meklētājiem pietrūkst siltu drēbju, kas varētu palīdzēt sasildīties.

Naktīs pie nometņu žogiem slepeni ierodas draugi, kas dod patvēruma meklētājiem nepieciešamās lietas. Policistiem tas nepatīk, tādēļ viņi dažreiz var pat fiziski ietekmēt nometnē dzīvojošos. Teritoriju arī apsargā administratore, kas dzen prom tos cilvēkus, kas cenšas no ārpuses piekļūt tuvāk nometnei.

Mustafa atklāj, ka nometnēs netiek piemērota atbilstoša ārstēšana, gadījumos, ja cilvēks saslimst. Pamatā kā ārstēšanas metodi piedāvā nomierinošus līdzekļus. Lai gan vīrietis stāsta, ka esošo situāciju nometnēs regulāri pieskata, taču pēc tam reāli uzlabojumi nometnēs nesekojot.

Esošā situācija tiek raksturota kā bezcerīga. Mustafa stāsta, ka šobrīd nometnē ir "iestrēdzis" un nezina, kad varētu tikt atbrīvots.

"Irāka vispār nav piemērota dzīvošanai."

Mustafas dzimtenē Irākā militāristi vietējos iedzīvotājus nogalina. Lai gan irākieši pieprasa savas tiesības, valsts viņiem nav neko sasniegusi. Draudi arī ir iemesls, kāpēc Mustafa ir pametis Irāku. Vīrietis neplāno tur atgriezties, jo tad viņu un viņa ģimeni nogalinās.

"Esošajai situācijai šobrīd nav risinājuma, mēs meklējam palīdzību medijos."

Ceļā viņu vadīja sapnis par mājām Eiropā savai ģimenei, taču konkrētu valsti, kurā vēlas nokļūt, neatklāj. Viņa sapnis par Eiropu, tāpat kā daudziem patvēruma meklētājiem no Tuvo Austrumu valstīm, šobrīd apraujas pie Lietuvas robežas.

Portāls "Apollo" atgādina, ka Eiropas Savienības izdarītais spiediens uz Irāku, licis valstij un tās aviokompānijai "Iraqi Airways" uz 10 dienām apturēt lidojumus uz Minsku. "Iraqi Airways" ir viena no aviokompānijām, kas regulāri transportēja lielu skaitu irākiešu uz Minsku, lai pēc tam tie, šķērsojot Baltkrievijas robežu, nonāktu Lietuvā un pēc tam caur to dotos uz Rietumeiropas valstīm.

Imigrantu plūsmas koordinēšanā iesaistās plašs ceļojumu aģentūru tīkls, kas savu darbību veic Baltkrievijā un Irākā. Abas valstis no tā gūst ekonomisku labumu.

Vēlāk "Iraqi Airways" paziņoja, ka organizēs lidojumus, lai atvestu irākiešus atpakaļ mājās pēc tam, kad Lietuva pastiprināja robežkontroli un likusi migrantiem doties atpakaļ uz Baltkrieviju.

Šī gada laikā Lietuvas pierobežā ir aizturēti vairāk nekā 4100 imigranti, pārsvarā no Irākas. Salīdzinot ar 2020. gadu, robežu šķērsojošo imigrantu skaits bija tikai 81. Lietuva ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

Tāpat "Apollo.lv" vēstīja, ka Latvijas valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien, 10. augustā, nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu