Tallinas lidosta "drošības apsvērumu dēļ" slēdz fotoizstādi, kas veltīta Baltkrievijas sievietēm protestos pret režīmu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Baltkrievijā.
Protesti Baltkrievijā. Foto: HannaLiubakova/Twitter

Tallinas lidosta priekšlaicīgi slēgusi fotoizstādi, kas veltīta Baltkrievijas sievietēm, kuras stājušās pretī Aleksandra Lukašenko režīmam, skaidrodama to ar "drošības apsvērumiem".

Izstāde "Baltkrievijas nākotne. Sieviešu gribasspēks", kas tapusi sadarbībā starp Tallinas galeriju "Fotografiska" un baltkrievu fotogrāfijas un vizuālās mākslas platformu SHKLO, lidostā tika atklāta 30.jūnijā, un bija paredzēts, ka tā būs apskatāma līdz gada beigām, bet, kā skaidrojuši lidostas pārstāvji, drīz pēc tās atklāšanas novērota negatīva reakcija - daži darbi atrasti guļam uz grīdas, vēl citi apgriezti otrādi.

"Mēs atbalstām Igaunijas nostāju attiecībā uz Baltkrievijas politiku, tomēr drošības apsvērumu dēļ nevaram pieļaut politisku spriedzi lidostas teritorijā," Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacījusi lidostas preses sekretāre Margota Holtsa, piebilstot, ka lidosta principā atturas no politiskām izstādēm un reklāmām.

"Lidostā darbojas paaugstinātas drošības prasības, tādēļ mūsu uzdevums ir nepieļaut spriedzi. Pasažieru drošība ir svarīgāka par visu," viņa paziņojusi.

Neizpratni par lidostas lēmumu sociālajos tīklos vispirms paudis Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets. Viņš norādījis, ka ar šādu soli nedrīkst samierināties, paturot prātā, ka baltkrievu tautas cīņa pret diktatūru turpinās un Baltkrievijas režīma spiedienu jau nācies pieredzēt ne tikai šīs valsts iedzīvotājiem, bet arī kaimiņvalstīm - Lietuvai, Latvijai un Polijai.

"Mani nepatīkami pārsteidz Igaunijas valstij piederošās Tallinas lidostas lēmums steidzami novākt fotoizstādi, kas veltīta drosmīgajām Baltkrievijas sievietēm, kuras stājušās pretī Lukašenko režīmam," viņš piektdien sacījis ziņu aģentūrai BNS. "Nezinu, kurš devis šādu rīkojumu, bet tas ir nesaprotams un aplams. Dīvaini, ka Lukašenko režīma uzsāktais hibrīdkarš pret Baltijas valstīm un Poliju izrādījies sekmīgs Igaunijā."

Kā norāda Paets, pēc šovasar pieredzētās aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā daudzas Eiropas lidostas apliecinājušas solidaritāti ar aizturētajiem opozīcijas pārstāvjiem un uzņēmušas savās telpās tematiskas fotoizstādes, kas pauž atbalstu Lukašenko diktatūras pretiniekiem.

"Mazākais, ko var izdarīt Tallinas lidostas vadība un tās īpašnieks Igaunijas valsts personā, ir ātri atlikt izstādi atpakaļ. Tad varbūt nebūs tik liels kauns," viņš spriedis.

Galerijai "Fotografiska" ar Tallinas lidostu noslēgts līgums par pastāvīgu vietu izstādēm, un tur jau bijušas apskatāmas vairākas ekspozīcijas.

Pašlaik izstāde aplūkojama "Fotografiska" virtuālajā galerijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu