Vakar Daugavpilī nezināmas personas no iedzīvotājiem izkrāpušas ievērojamas naudas summas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Motortion Films/shutterstock.com

Vakar Valsts policijas Daugavpils iecirknis saņēma četrus iesniegumus par gadījumiem, kuros nezināmas personas, uzdodoties par bankas darbiniekiem, izkrāpj no iedzīvotājiem ievērojamas naudas summas.

Likumsargi Daugavpilī reģistrēja četrus krāpšanas gadījumus, kuros Daugavpils iedzīvotājiem tika izkrāpti naudas līdzekļi gandrīz 3000 eiro apmērā. Visos gadījumos personām ir zvanījuši viltus banku darbinieki un, iegūstot personu uzticību, no upuru kontiem izkrāpuši finanšu līdzekļus.

Lielākā izkrāptā naudas summa - 5185 eiro - ar viltu izkrāpta no 1958.gadā dzimis Daugavpils iedzīvotājas.

Kursīte atzina, ka VP policija regulāri saņem informāciju par šādiem gadījumiem, tāpēc iedzīvotāji atkārtoti tiek aicināti neizpaust savus personas datus un ievērot visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai nenonāktu situācijā, kurā tiek zaudēti naudas līdzekļi.

Visbiežāk zvanītāji runā krievu valodā un uzdodas par banku darbiniekiem, cenšas izvilināt internetbankas pieejas datus - lietotājnumurus un paroles, kurus prasa apstiprināt ar attālinātajiem autentifikācijas rīkiem, piemēram, "Smart-ID".

VP atkārtoti atgādina, ka pats drošākais veids, kā pārbaudīt vai zvanītājs ir krāpnieks, ir lūgt personu sniegt informāciju latviešu valodā. Krāpnieki nepārzina latviešu valodu un nekavējoties sarunu pārtrauc, kas norāda uz to, ka zvanītāja mērķis ir bijis finanšu līdzekļu izkrāpšana.

Likumsargi arī aicina ņemt vērā, ka viltvārži zvana laikā informē personu par it kā aizdomīgu darījumu bankas kontā un, lai to anulētu, lūdz nosaukt kartes numuru, PIN kodu un citu sensitīvu informāciju. Krāpnieku mērķis ir iegūt citas personas piekļuves rīkus - lietotāja vārdu, paroles, maksājumu karšu datus, "SmartID" PIN kodus, lai vēlāk iegūtu piekļuvi konkrētās personas elektroniskiem finanšu līdzekļiem un pārskaitītu tos uz ārzemju kontiem, kurus izsekot ir ļoti grūti.

VP aicina būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā svešiniekiem neatklāt savu bankas kontu pieejas datus.

"Ne banku, ne citu valsts iestāžu darbinieki nekad neprasīs atklāt šādu informāciju. Tas, ka telefonsarunas laikā uzrādās Latvijas numurs vai pat valsts iestādes nosaukums, nenozīmē, ka zvana tiešām no Latvijas. Krāpnieki spēj ģenerēt telefonu numurus," uzsvēra Kursīte.

Gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, VP aicina nekavējoties sazināties ar savu banku, kā arī jāraksta iesniegums policijā. Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interne

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu