Mācītājs: Romas pāvests, vakcinējoties pret Covid-19, ir skaidri parādījis konfesijas nostāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks.
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Foto: SIPA/Scanpix

Vakcinācija pret Covid-19 nav teoloģisks jautājums, tāpēc baznīcas kancele nav tā vieta, no kuras būtu jāatskan aicinājumiem potēties vai nepotēties, uzskata "ReTV" aptaujātie dažādu konfesiju mācītāji. Tomēr arī katram no viņiem ir atšķirīgs rīcības pamatojums.

"Kancele ir domāta Dieva vārda pasludināšanai, bauslības un evaņģēlija pasludināšanai. Kancele nav domāta runāt par medicīniskiem jautājumiem. Un, ja godīgi, es arī neesmu kompetents runāt par medicīniskiem jautājumiem, jo man nav nekādas medicīniskās izglītības," komentēja virsmācītājs Valmieras Svētā Sīmaņa evaņģēliski luteriskajā draudzē Edijs Kalekaurs.

Virsmācītājs pats ir vakcinējies, taču citus uz to ne pierunājot, nedz atturot. Priesteri akcentēja: gan pašreizējais, gan iepriekšējais Romas pāvests vakcinējās pret Covid-19, tā skaidri parādot šīs konfesijas nostāju.

Savukārt prāvests Cēsu Kristus Karaļa draudzē Rolands Melkers norādīja, ka cilvēkiem jāizmanto arī veselais saprāts.

"Protams, ka mēs ticam cilvēka sirdsapziņas brīvībai un respektējam viņa lēmumu, bet šim cilvēkam tad ir jārēķinās ar sekām.

Un ja tāds [nevakcinēts] cilvēks sāk teikt, ka man tagad Aglonā neļaus būt pie pārējiem un mani diskriminē, tad šim cilvēkam jāpraktizē tas, ko mēs saucam par piekto tikumu. Ir četri pamattikumi: drosme, apdomība, mērenība, taisnīgums. Un piektais ir veselais saprāts. Un šis cilvēks ir acīmredzot vienkārši… To jau redz, ka tas vairs nav prātīgs lēmums, tas nav medicīnisks vai zinātnisks, vai pat morālisks, tās ir kaut kādas emocijas," izteicās Melkers.

Mācītāji gan atzina - tāpat kā sabiedrībā kopumā, arī draudzēs vakcinācijas pretinieku un atbalstītāju vidū notiek šķelšanās. Vienprātības nav arī starp mācītājiem, un par aģitēšanu pret vakcināciju kāds katoļu priesteris jau atstādināts. Pāvests Cēsu Kristus Karaļa draudzē Rolands Melkers šādas sankcijas uzskata par pamatotām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu