Tiks anulēti vakcinācijas sertifikāti tiem, kas maksājuši par vakcinācijas fakta imitēšanu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Par vakcinācijas sertifikātu administrēšanu atbildīgais Nacionālais veselības dienests (NVD) gatavs uzsākt anulēšanas procesu tiem daudzajiem simtiem cilvēku, kas maksājuši par vakcinācijas fakta imitēšanu un tādējādi viltus ceļā tika pie vakcinācijas sertifikāta, vēsta TV3 Ziņas. 

Vairāk nekā 200 personu izmantojušas divu noziedzīgo grupu pakalpojumu, kas par summu no 200 līdz 400 eiro imitēja vakcinācijas faktu, patiesībā poti nemaz neievadot, bet viltus ceļā ļaujot iegūt vakcinācijas sertifikātus.

Abas grupas darbojušās savstarpēji nesaistīti, taču tām līdzīga shēma: divas personas nodarbojās ar klientu meklēšanu – pazīstamo personu lokā, iespējams, arī tā dēvēto "antivakseru" forumos internetā, bet trešā bija medicīnas māsa vakcinācijas kabinetā, kas imitējusi vakcīnas ievadīšanu, aizšaujot devu garām. Vienā no grupām visas trīs bija sievietes.

"Iepriekš tika atrunāts mehānisms, kādā veidā tiek nodots signāls medmāsai, ka ieradies klients, kur šī vakcinācija veikta. Pēc tam noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika sadalīti starp šī personām," norāda Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Video: TV3 Ziņas sižets

Potēšanas fakta viltošana organizētā grupā notikusi Rīgā un Rīgas reģionā. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde veikusi vairākas kratīšanas.

Lai mīkstinātu sodu vai no tā pat pilnībā izvairītos, policija aicina cilvēkus pašus pieteikties labprātīgi un atzīties. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņem signālus arī no Latvijas reģioniem par kukuļa prasīšanas un piedāvāšanas mājieniem apmaiņā pret viltus vakcināciju.

"Mēs to uzskatām par tādu mērogu, kas jau sāk kļūt nekontrolējams. Aicināt to, kas sniedz šādu pakalpojumu, to pārtraukt, bet sabiedrību – neiesaistīties šādās darbībās. Tas ir bīstami ir arī sabiedrības veselības dēļ," pauž KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

"Es aicinu to nedarīt, jo jūs varat zaudēt savu sertifikātu. Jūs varat zaudēt tiesības strādāt savā profesijā, kuru esat izvēlējušies," brīdina Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu