Islāmistu grupējums vēlas "dažu tuvāko dienu laikā" pārņemt varu Afganistānā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: zef art/shutterstock.com

Islāmistu grupējums "Taleban", kas ielencis Afganistānas galvaspilsētu Kabulu, grib pārņemt valsti pilnīgā kontrolē "dažu tuvāko dienu laikā", raidsabiedrībai BBC paziņojis grupējuma pārstāvis Suhails Sahīns.

"Mēs vēlamies mierīgi pārņemt varu dažu tuvāko dienu laikā," sacījis Sahīns, kas atrodas Katarā talibu sarunu delegācijas sastāvā.

Svētdienas rītā izplatoties ziņām par talibu kaujinieku ienākšanu Kabulas priekšpilsētās, grupējums iepriekš jau solīja neieņemt galvaspilsētu ar spēku un norādīja, ka talibu kaujiniekiem dots rīkojums palikt galvaspilsētas pievārtē.

“Netiks aizskarta neviena cilvēka dzīvība, īpašums un cieņa, un Kabulas pilsoņu dzīvībām briesmas nedraud," bija norādīts paziņojumā. "Līdz varas pārņemšanas procesa pabeigšanai par Kabulas drošību atbildīga otra puse [Afganistānas valdība]".

Arī Afganistānas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Abduls Satars Mirzakvals svētdien paziņoja, ka talibi pilsētai neuzbruks un paredzēts varu mierīgā ceļā nodot pagaidu valdībai.

"Cilvēkiem nav iemesla uztraukties, pilsēta ir drošībā, ikvienam, kurš pilsētā celtu nekārtības, būs jāatbild likuma priekšā," viņš sacījis.

Talibu pārstāvji savukārt norādījuši, ka Afganistānas valdības spēku karavīriem tiks atļauts atgriezties mājās, lidostas un slimnīcas varēs turpināt darbu un svarīgāko preču piegādes netiks bloķētas, bet ārvalstniekiem būs ļauts doties projām vai arī reģistrēties talibu administrācijā.

Kā ziņots, sestdien talibi ieņēma lielāko pilsētu Afganistānas ziemeļos, Balhas provinces galvaspilsētu Mazārešarīfu, bet svētdienas rītā viņi bez kaujām pārņēma savā kontrolē Nangarhāras provinces galvaspilsētu Džalālābādu Afganistānas austrumos netālu no svarīga robežpunkta pie Pakistānas robežas, līdz ar to no bloķējot Kabulu arī no austrumiem. Saņemtas zinas, ka svētdien talibu rokās nonākusi arī Hosta, tāda paša nosaukuma provinces galvaspilsēta.

Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu