Pētījums: Vīrieši Latvijā atpūšas vairāk nekā sievietes (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sergiy Borakovskyy/Shutterstock

51% Latvijas iedzīvotāju dienā atpūtai velta mazāk par divām stundām, 13% no tiem atpūšas mazāk par vienu stundu. Vēl 36% respondenti norādījuši, ka atpūtai velta 2 līdz 4 stundas, bet 13% - vairāk par 4 stundām, liecina SuperHits EHR un Primero sadarbībā ar socioloģisko pētījumu kompānijas Norstat veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju atpūtas paradumiem.

Pētījums atspoguļo, ka vīrieši atpūtai velta vairāk laika, nekā sievietes, piemēram, vairāk par 4 stundām dienā atpūšas 16% vīriešu un 10% sieviešu.

Analizējot datus reģionālajā griezumā, secināts, ka visvairāk laika atpūtai velta rīdzinieki - vairāk par 4 stundām dienā atpūšas 15% rīdzinieku, kamēr Zemgalē to dara tikai 11% respondentu, bet Kurzemē - 13% un Pierīgā - 10%. Atpūtai mazāk par stundu dienā velta 21% respondentu no Latgales, kam seko kurzemnieki un vidzemnieki - 14%, zemgalieši - 13%, Pierīgas iedzīvotāji - 12% un rīdzinieki - 9%.

"Atpūta ir absolūts priekšnosacījums labai mentālai un fiziskai veselībai - tieši tāpat kā miegs, darbs un mācības. Ideālā gadījumā dienā jāvelta 8 stundas darbam, 8 - miegam un 8 - ģimenei, draugiem, mājas solim, hobijiem un dažāda veida atpūtai. Laiks, kas cilvēkam jāpavada atpūšoties, katram ir atšķirīgs - tāpat kā atpūtas veidi. Svarīgākais, lai ir gan aktīvā atpūta ar izkustēšanos, gan pasīvā - grāmatas lasīšana vai vienkārši pagulšņāšana dīvānā. Turklāt, prasme labi atpūsties ir jāapgūst, un bieži tā ir lieta, ko bērni iemācās savā ģimenē - vecākiem jārāda paraugs sabalansētam režīmam. Ja cilvēks atpūtai dienā velta tikai 1 vai 2 stundas, diez vai tajās izdodas gan fiziski, gan garīgi atpūsties no darbā pavadītajām stundām.

Ja atpūtas ir par maz, ar laiku smadzenes sāks par to signalizēt ar dažādām stresa zīmēm: trauksmi, bezmiegu, nogurumu, depresiju, vispārēju apnikumu.

Tā kā Latvijā cilvēki ar šīm stresa zīmēm saskaras bieži, var secināt, ka visdrīzāk atpūtas varētu būt par maz vai arī atpūšanās nenotiek tādos veidos, kas palīdzēt atjaunoties gan ķermenim, gan prātam," skaidro psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs.

SuperHits EHR un Primero sadarbībā ar socioloģisko pētījumu kompānijas Norstat pētījumā par atpūtas paradumiem Latvijā, kas norisinājās šā gada augustā, tika aptaujāts 1027 respondents no 18 līdz 55 gadu vecumam visā Latvijā, aptverot Rīgu, Pierīgu, Kurzemi, Vidzemi, Zemgali un Latgali. Pētījuma ietvaros tika aptaujātas 510 sievietes un 517 vīrieši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu