Vairāki sēņotāji vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem pēc saindēšanās ar zaļo mušmiri, vēstī "ReTV"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Andrew Ridley/unsplash

Mežos sācies sēņu laiks. To var novērot arī sociālās saziņas vietnēs, kur ar katru dienu parādās ar vien jaunas fotogrāfijas ar sēņotāju salasītajām dabas veltēm. Kādam groziņš tukšāks, kādam pilnāks, taču, kā ik sezonu, kādam prieks par salasītajām sēnēm beidzas ar vēršanos pēc palīdzības pie mediķiem, informē kanāls "ReTV".

Ar dažādiem ierakstiem par savu guvumu pēc došanās mežā sociālās saziņas vietnēs dalās daudzi. Līdzi paņemtajos grozos pārsvarā salasītas baravikas, citi dižojas ar gailenēm.

"Kā jau parasti vasarās vairāk raksturīgas dažādas bekas, baravikas, apšu bekas, bērzu bekas, sviestbekas.

Tās parasti jau ir līdz ko sēņu sezona sākas, ir bērzlapes, ir gailenes. Rudens sēnes vēl nav sākušās, tās visas ir tādas vasaras sēnes," saka Inita Daniele, Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģe.

Mikoloģe Inita Daniele piebilst, arī viņa seko līdzi tam, ko nu kuram izdevies mežā ne tikai salasīt, bet arī atrast. Ir gadījumi, ka kāds pamanījis arī kādu retu sēni vai pat kaut ko jaunu. Un, lai gan cilvēki ar vien biežāk dalās ar fotogrāfijām, kurās iemūžinātas neparastākas un viņiem mazāk zināmas sēnes, lai noskaidrotu, kas tās ir, nevis, lai ēstu, tomēr joprojām ik sezonu neizpaliek arī tādi gadījumi.

"Es, pat neteiktu tā, ka visdrošākie ir tie it kā tie pieredzējušākie, patiesībā visdrošākie ir tie iesācēji, kas pazīst tikai gailenes. Tad viņš pret pārējām izturas bailīgi, bet vispārgalvīgākie ir tieši tie, kas saka - es visas sēnes pazīstu,"

 pauž Inita Daniele.

"Jo vairāk parādās sēnes mežā, jo vairāk lasītāju, un diemžēl statistika rāda, ka, jo vairāk sēnes mežā, jo ir vairāk pacientu, kas nokļūst līdz slimnīcai," saka Roberts Stašinskis, RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas reanimatologs, anesteziologs.

Aizvadītajā nedēļas nogalē palīdzība sniegta jau vairākiem sēņotājiem, kuri ar tām bija saindējušies. Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts stāsta, ka daži pacienti jau ir palaisti mājās, bet četri turpina ārstēšanos slimnīcā pēc saindēšanās ar zaļām mušmirēm.

"Vairumā tie ir gremošanas trakta traucējumi, bet ir gadījumi, kad tas var parādīties agrīni jau divas līdz trīs stundas pēc sēņu ēšanas.

Jāsaka tā, ka, ja runājam par pašu indīgāko sēni, par zaļo mušmiri, tad tā ir sēne, kas rada problēmas diezgan novēloti. Diemžēl, ja cilvēks sēž mājas un saka, ka gan jau pāries, diemžēl tās izmaiņas organismā rodas neatgriezeniskas, var iestāties arī pacienta nāve," skaidro Roberts Stašinskis.

Roberts Stašinskis gan piebilst, lai arī ik sezonu ir saindēšanās gadījumi ar sēnēm, kopš par to tiek vairāk runāts un informācija par sēnēm kļuvusi pieejamāka, salīdzinot ar to, kā bija pirms desmit gadiem, pozitīva ir tendence, ka saindējušo īpatsvars ar gadiem samazinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu