Spriedze uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Golubeva mudina piemērot individuālu pieeju pret robežpārkāpējiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministre Marija Golubeva.
Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārkārtējai situācijai uz Latvijas austrumu robežas ir jābūt saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, kuras uzņēmusies pildīt Latvija, tāpēc uz Baltkrievijas robežas jāpiemēro individuāla pieeja, lai nodrošinātu mazāk aizsargāto personu tiesības un nepieļautu dzīvības apdraudējumu, pirmdien, 16. augustā, tikšanās laikā ar tiesībsargu Juri Jansonu skaidroja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Latvija apzinās starptautiskās saistības un valsts pienākumus, kas balstās demokrātijā un tiesiskumā, uzsver ministre. Tieši balstoties šajos principos, robežsargiem ir stingras instrukcijas veikt katra gadījuma izvērtējumu, lai nodrošinātu mazāk aizsargāto personu tiesības un novērstu pastāvošu un reālu dzīvības apdraudējumu vai īpašus draudus.

Tāpat tikšanās laikā ministre sacīja, ka pozitīvi vērtē tiesībsarga iniciatīvu iesaistīties ar savu atbalstu un padomu, kā labāk nodrošināt pamattiesību ievērošanu ārkārtējās situācijas laikā.

Jau vēstīts, ka Valsts robežsardze svētdien novērsusi 62 personu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 395 personas.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto personu nav, savukārt šogad kopumā aizturēti 353 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu