Iespējams, tiks traucēta e-talonu sistēmas darbība. VID "iesaldējis" uzņēmuma "Rīgas kartes" kontus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Rīgas satiksme" 2 .trolejbusu parks.
SIA "Rīgas satiksme" 2 .trolejbusu parks. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) "iesaldējis" Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas uzstādītāja un apkalpotāja SIA "Rīgas karte" kontus, kas varētu ietekmēt tālāku biļešu sistēmas darbību, apstiprināja "Rīgas kartes" valdes priekšsēdētāja Diāna Šmite.

Viņa informēja, ka uzņēmums saņēmis VID lēmumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu kontos. Viņas ieskatā lēmums ir nesamērīgs un paralizē uzņēmuma darbu. Savukārt tas var radīt riskus biļešu sistēmas tehniskai apkalpošanai.

Šmite uzsvēra, ka uzņēmums izmantos likumā noteiktās tiesības apstrīdēt VID lēmumu, jo tas pašlaik esot nesaprotams.

"Rīgas karte" no šī gada janvāra sniedz sistēmas pakalpojumus "Rīgas satiksmei" bez apakšuzņēmēju piesaistes. Tas ļāvis par 50% samazināt sistēmas izmaksas. E-taloni tiek izplatīti caur publiskā iepirkumā izraudzītiem mazumtirgotājiem.

"Šobrīd tiek paralizēts uzņēmums, kas rīkojas godīgi caurspīdīgi un plāno šādi organizēt savu darbu arī turpmāk," teica Šmite.

Kontu arestēšana apgrūtina uzņēmuma darbu gan saimnieciskā jomā, jo ir jāuztur birojs, tehnika, jāveic komunālie maksājumi un jāmaksā darbiniekiem algas.

Otrs, ne mazāk būtisks jautājums ir par biļešu sistēmas uzturēšanu, kas arī nebūs iespējama, ja VID lēmums netiks pārskatīts vai atcelts.

"Rīgas karte" pašlaik gatavo argumentāciju lēmuma atcelšanai un to iesniegs VID.

Neminot uzņēmuma nosaukumu, VID pārstāvji pavēstīja, ka, veicot pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa auditu kādā no Rīgas uzņēmumiem, dienests konstatējis pārkāpumus darījumos ar vairāk nekā 10 uzņēmumiem un attiecīgi aprēķinājis samaksu valsts budžetā 9,3 miljoni eiro apmērā.

Audita rezultātā VID pieņēmis lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu, lai nodrošinātu audita lēmuma izpildi. Pievienotās vērtības nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa audits veikts par laiku no 2016.gada līdz 2018.gadam.

Saskaņā ar likumu "Par Valsts ieņēmumu dienestu" uzņēmums lēmumu par audita rezultātiem viena mēneša laikā var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane, aģentūru LETA informēja, ka uzņēmuma ieņēmumi no sabiedriskā transporta biļešu realizācijas nonāk "Rīgas satiksmes" kontos, tādejādi "Rīgas kartes" kontu arests, nekādā veidā neietekmē "Rīgas satiksmes" darbību un sniegto pakalpojumu.

SIA "Rīgas karte" apgrozījums pērn bija 20,229 miljoni eiro, kas ir par 8,8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 15,5% - līdz 4,444 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

"Rīgas karte" ir 2007. gadā dibināts uzņēmums, kas izveidots, lai uzturētu Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu.

"Rīgas kartes" akcionāri ir pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un tehnoloģiju kompānija "Conduent". Kompānijas kapitālā 51% pieder "Rīgas satiksmei", bet 49% - Francijas uzņēmumam "Conduent Business Solutions".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu