Kā vakcinācija pret Covid-19 ietekmē sirds un asinsvadu veselību? Atbild kardiologs Andrejs Ērglis (35)

Ilustratīvs attēls. Foto: Surasak_Photo/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 17. augustā, uz jautājumiem par vakcināciju pret Covid-19 un sirds un asinsvadu slimībām tiešraides sarunā atbildēja kardiologs, profesors Andrejs Ērglis. Portāls "Apollo.lv" piedāvā šīs sarunas apkopojumu.

Vakcinācijas projekta nodaļa sadarbībā ar Veselības ministriju turpina tiešsaistes sarunu ciklu par vakcināciju pret Covid-19, lai sniegtu iedzīvotājiem atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem.

Kāds klausītājs ir iesūtījis šādu jautājumu. Viņam ir bijis infarkts, tiek lietotas zāles holesterīnam un asinsspiedienam, tomēr pēdējā laikā nav laba pašsajūta, ir vājums, nogurums un spiedoša sajūta un vēl gaida rindā pie kardiologa. Vai labāk sagaidīt vizīti pie kardiologa un tad vakcinēties vai doties vakcinēties pirms šīs vizītes?

Pirmkārt, mēs nevaram un nedrīkstam ārstēt caur ekrāniem, tādēļ mēs lietas varam teikt tā vispārīgāk. Ir ļoti apsveicami, ka šis pacients lieto medikamentus, bet īsā atbilde – ir jāvakcinējas. Tas ir pierādīts vairāk nekā 20 gadu garumā, ka gripa, gripas vīruss tieši palielina kardiovaskulāro mirstību un vakcinēto cilvēku grupā šie gadījumi ir daudzreiz mazāki. Protams, ka nonākšanai pie kardiologa vajadzētu būt ātrākai.

Kardiologs neatsakās satikt pacientu, ja tas nav vakcinēts?

Nekādā gadījumā, šis ir ļoti svarīgs jautājums un no likumdošanas viedokļa šis man jānoskaidro. Normatīvie akti nepārtraukti mainās, bet jebkurā gadījumā tā nevajadzētu būt.

Trombi sākotnēji tika saistīti ar Covid-19 vakcīnas blakusparādībām. Vai ir iespējams izdarīt analīzes vai izmeklējumus pirms vakcinācijas, lai noskaidrotu, vai trombu risks nav augsts?

Tas ir iespējams, bet tad nepieciešams ir konsultēties ar ārstu. Viens ir pilnīgi skaidrs, ka trombožu risks īsti nav saistāms ar vakcīnu, nav tādu datu, ka tā varētu pastiprināt trombožu risku.

Ja nav zināma kāda unikāla asins saslimšana, tad atbilde ir tāda, ka vakcinācija nepalielina trombožu risku.

Ir jāsaprot, ka trombozes vai mazi trombiņi veidojas visiem. Vislabākais "trombolītiķis" ir asins plūsma. Jo labāka asins plūsma, jo labāk tā veidojas.

Ja cilvēks gribētu iet vakcinēties, bet satraucas par elektrisko kardiostimulatoru. Vai to var saistīt ar jautājumu par vakcinēšanos?

Noteikti nē. Īstenībā vakcīnas ir daudz vienkāršāka substance nekā mēs iedomājamies. Nevajag pārspīlēt un piedēvēt kādus maģiskus spēkus vakcīnām. Par blaknēm tiek ziņots, jebkurai mūsu rīcībai dzīvē ir blaknes, jebkuram medikamentam ir blaknes, bet viennozīmīgi, ka stimulators nav iemesls nevakcinēties.

Man ir hipertensija, konorārā sirds slimība. Vai jūs ieteiktu vakcinēties ar kādu specifisku vakcīnu?

Protams, ka neesmu vakcīnu speciālists. Pašreiz mums nav tādu pētījumu, kas salīdzinātu vakcīnas savstarpēji. Faktiski mēs redzam, ka visas šīs vakcīnas, kuras ir apstiprinātas ir tās, kuras mums ir jāpieņem. Man, atklāti sakot, būtu diezgan vienaldzīgi kuru vakcīnu saņemt.

Vai ir pētījumi, kuri liecina, ka kāda vakcīna ir labāka par citu?

Tas, kas ir 100% skaidrs ir tas, ka mēs redzam, ka jebkura vakcīna sniedz daudz vairāk labumu nekā sliktumu. Ja jūs paskatieties uz tādiem īstiem datiem tad jūs redzat, ka tie, kas ir vakcinēti slimo daudz mazāk.

Kādus argumentus jūs ieteiktu izvēlēties meitai, kura vēlas pārliecināt savu māti vakcinēties? Mammai ir aritmija un augsts asinsspiediens.

Mēs jau gribam, lai mūs tās mammas audzina, lai mēs būtu veseli un varētu ilgāk satikties ar saviem radiniekiem – mums ir jāvakcinējās. Beigsies kovids, bet griba īsti nebeigsies.

Ja jums ir blakus saslimšanas, tad tieši nevajag izvairīties no vakcinācijas, bet - jāvakcinējas!

Es laikam tam nepiekristu, es ļoti ceru, ka mums drīz būs kombinētās vakcīnas.

Jautājumu uzdevis cilvēks, kurš ir vakcinējies, bet nevar saprast, vai vajadzētu vakcinēties arī pret gripu. Pēdējā gada laikā gripa statistiski tikpat kā nebija, jo cilvēki nekontaktējās. Vai jūs piekristu, ka nevajag iet uz gripas vakcīnu?

Tur ir sava loģika, bet es laikam nepiekristu. Es ceru, ka ar laiku būs kombinētās vakcīnas, kas nosegs plašāku slimību spektru. Es uzskatu, ka vajadzētu vakcinēties arī pret gripu. Ja nav spēcīgas alerģiskas reakcijas, tad šī viena papildus pote neko sliktu neizdarīs.

Kādam cilvēkam ir nozīmēta arteroskrelozes operācija. Vai pirms tās būtu ieteicams vakcinēties? Pacientam ir arī otrā tipa cukura diabēts.

Mēs ļoti lūdzam un stingri rekomendējam mūsu pacientus vakcinēties. Tāpēc, ka tajā brīdī, kad jums ir operācija, jūsu organisms ir novājināts, un tādēļ noteikti vajag vakcinēties pirms operācijas. Tas pasargās gan sevi, gan citus.

Video: eksperti atbild uz jautājumiem par vakcināciju pret Covid-19 un sirds un asinsvadu slimībām

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu