VIDEO ⟩ Latvijas ministri asi reaģē uz Vācijas medija video par apstākļiem, kādos migranti dzīvo uz Latvijas - Baltkrievijas robežas (52)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Portāls "Deutsche Welle" mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis video, kurā redzams, kā migrantu ģimenes no Irākas ir iestrēgušas uz Latvijas - Baltkrievijas robežas bez pajumtes vai ēdiena. 

Kāds Irākas pilsonis portālam "Deutsche Welle" atsūtījis videomateriālus no pašreizējās situācijas uz Latvijas - Baltkrievijas robežas. 

Uz portāla "Deutsche Welle" publicēto video asi reaģējis arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Atsaucoties uz šo video, viņš raksta: " Tā vietā jums ir jāziņo, ka Lukašenko režīms nolaupa trešo valstu pilsoņus, iesaistās cilvēku tirdzniecībā un veic vardarbību pret šiem cilvēkiem. Pajautājiet savai valdībai un ES iestādēm, kā tās var izdarīt spiedienu uz Lukašenko, lai tas vairs nebūtu noziedzīgs." 

Arī iekšlietu ministre Marija Golubeva reaģējusi uz video, rakstot: "Latvijas robežsargi cilvēkiem, kurus Baltkrievijas robežsargi mēģina pārvirzīt pār ES robežu, nodrošina ūdeni un pārtiku, medikamentus un apģērbu, kā arī medicīnisko pārbaudi. Ja pastāv draudi viņu dzīvībai vai veselībai, viņi tiek nogādāti slimnīcā." 

Video vēstīts, ka uz robežas pamesti 11 mazi bērni. "Mums vienkārši vajag palīdzību, jo viņiem ir tik auksti, bērni ir saslimuši, mums nav pārtikas," angļu valodā saka irākietis Rava. 

Portāls skaidro, ka kurdu ģimenes Baltkrievijā ieradušās legāli - noformējot tūristu vīzas un cerot nokļūt Eiropas Savienībā (ES), šķērsojot Latvijas robežu. "Tomēr Latvijas varas iestādes viņus aizturēja un nogādāja atpakaļ pie robežas," teikts videomateriālā.

Valsts robežsardze otrdien novērsusi 46 personu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, bet sešas personas aizturētas aģentūra LETA noskaidroja Valsts robežsardzē.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturētas 463 personas.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēti trīs cilvēki. Humānu apsvērumu dēļ šiem cilvēkiem netika liegta valsts robežas šķērsošana.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas 11.augustā par nelikumīgu robežas šķērsošanu aizturētas desmit personas.

Kopumā šogad aizturēti 362 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Savukārt Iekšlietu ministrijas (IeM) mērķis ir šomēnes nonākt līdz līguma noslēgšanai par faktisko darbu sākšanu Latvijas - Baltkrievijas robežas stiprināšanai, aģentūru LETA informēja IeM.

IeM kopā ar Valsts robežsardzi un Aizsardzības ministriju definē pagaidu dzeloņstiepļu žoga tehniskās prasības un izstrādā uzbūves risinājumus.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) žurnālistiem pieļāva, ka pagaidu žogs problemātiskajās zonās varētu tikt uzstādīts rudenī.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu