Tie ir maldi, ka Lielbritānija varēja novērst krahu Afganistānā, norāda Džonsons (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Afganistānā.
Afganistānā. Foto: Reuters/ScanPix

Tie ir maldi, ka Lielbritānija varēja novērst krahu Afganistānā pēc ASV spēku izvešanas, trešdien, 18. augustā, skaidro Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Parlamenta locekļiem pulcējoties ārkārtas sēdē Vestminsterā, premjers noliedza, ka valdība būtu bijusi nesagatavota tam, ka talibi Afganistānā nedēļās nogalē "de facto" pārņems varu.

Prioritāte tagad ir Afganistānā vēl palikušo Lielbritānijas pilsoņu un viņu sabiedroto evakuācija, Pārstāvju palātā uzsvēra premjers.

Valdība izpelnījusies asus pārmetumus arī no vairāku konservatīvo politiķu puses pēc Rietumu atbalstītās prezidenta Ašrafa Gani valdības kraha un faktiskās varas nonākšanas talibu kaujinieku rokās.

Kā skaidroja Džonsons, kad ministri sprieduši par Lielbritānijas alternatīvām pēc ASV paziņojuma par nodomu izvest spēkus no Afganistānas, valdībai nācies atskārst "skaudro realitāti", ka sabiedroto vidū nav vēlēšanās Afganistānas misiju turpināt bez amerikāņiem.

"Rietumi nevarēja turpināt šo ASV vadīto misiju - misiju, kas bija iecerēta un īstenota Amerikas atbalstam," viņš sacīja. "Man tiešām šķiet, ka tā ir ilūzija uzskatīt, ka mūsu partneru vidū ir apetīte turpināt militāro klātbūtni vai militāram atrisinājumam, ko NATO uzspiestu Afganistānā. Šī ideja beidzās ar kaujas misiju 2014.gadā."

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē teju visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Gani svētdien atstāja valsti.

Talibu kontrolē vienīgi nav non ākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu