Apzināti četri afgāņu pilsoņi, kuriem varētu piešķirt patvērumu Latvijā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artis Pabriks.
Artis Pabriks. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Aizsardzības ministrija apzinājusi četrus afgāņu pilsoņus, kurus par palīdzības sniegšanu Latvijas misijai Afganistānā varētu evakuēt no valsts un piešķirt patvērumu Latvijā, intervijā laikrakstam "Diena" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš piebilda, ka reāli pagaidām darbs notiek ar vienu personu, kura jau ir identificēta un vēl arvien atrodas Afganistānā.

"Prioritāri tiek organizēta Eiropas Savienības un NATO valstu pilsoņu evakuācija un sadarbības partneru Afganistānā evakuācija. Taču, redziet, kas par lietu. Pirmkārt, šiem cilvēkiem ir jānonāk līdz lidostai, un tas nemaz tik vienkārši nav Kabulā valdošās situācijas dēļ. Nekādu konvoju vai militāru konvoju Kabulā nav, Kabula atrodas pilnā talibu kontrolē. Otrkārt, ir jāatrod vieta reisos - pirmdien un vēl otrdien redzējām bildes no Kabulas, cilvēkiem mēģinot tikt lidmašīnās," situāciju skaidroja ministrs.

Viņš vēl piebilda, ka tikai tagad Afganistānā arvien vairāk tiek laisti iekšā avioreisi, un tiek meklēts, kurai valstij ir transports un brīvas vietas, lai varētu uzņemt bēgļus. "Diemžēl šis process ir tik haotisks, ka es šobrīd atturētos prognozēt konkrētus laikus un iespējas. Sarežģītības līmenis nav tikai mums," piebilda Pabriks.

Kā ziņots, gan Latvijas, gan visas Eiropas Savienības (ES) un NATO līmenī jāraugās, kā šajos traģiskajos apstākļos palīdzēt vismaz tiem konkrētajiem afgāņiem, kas savulaik ir palīdzējuši mums, aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Pabriks jau pirms nedēļas bija lūdzis identificēt tos afgāņu pilsoņus, kuri palīdzējuši Latvijas misijai Afganistānā, un izskatīt iespēju tiem piešķirt patvērumu.

Jau ziņots, ka iepriekš Pabriks intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" apstiprināja, ka patvērumu Latvijai lūdzis Afganistānas pilsētas Meimanas bijušais mērs.

Fārjābas provinces galvaspilsētas Meimanas bāzē savulaik bija izvietoti Latvijas karavīri.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) aģentūrai LETA apstiprināja, ka patvērums lūgts, sazinoties ar viņu. Helmanis pastāstīja, ka bijušais Meimanas mērs lūdzis viņam palīdzību, jo islāmistu grupējums "Taliban" draud nogalināt bijušo amatpersonu. Draudi pastāv arī viņa ģimenei.

Meimana ir Ogres sadraudzības pilsēta. Patvērumu lūgušais politiķis savulaik ir viesojies Latvijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu