"Vai bērna pamattiesības netiek pārkāptas?" "Esošajos apstākļos tas ir visprātīgākais variants." Vecāki dilemmas priekšā - laist bērnu mācīties klātienē vai tomēr attālināti (24)

Foto: milatas/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tuvojoties dažādām prasībām un noteikumiem pildītam jaunajam mācību gadam, arvien vairāk vecāku apsver ideju savu skolēnu turpmāk apmācīt mājās. Kamēr daļa vēl to apdomā, citi šādām pārmaiņām ļāvās jau pagājušajā macību gadā, kad pandēmija ņēma virsroku un skaidrība par gaidāmo tika tīta arvien biezākā miglā. Kā šādām pārmaiņām adaptējās skolēns, un vai pāriešana tālmācībā bijusi pareizā izvēle, sarunā ar portālu "Apollo.lv" atklāj 7. klases skolēna mamma Vineta (vārds mainīts).

Valsts izglītības satura centrs vietnē "Facebook" dalījušies ar ieteikumiem, lai palīdzētu bērniem droši atgriezties skolā, aicinot vecākus "palīdzēt skolām, skolotājiem, audzinātājām, auklītēm un citiem skolas darbiniekiem sagatavoties jaunajam mācību gadam, skaidrojot būtiskākos aspektus, kas saistīti ar atgriešanos skolā." 

Pie ieraksta izcēlusies viedokļu vētra par šādām prasībām, kas daudziem rezultējas pārdomās par to, vai bērnu vispār laist mācību vielu apgūt klātienē.

"Biju cerējusi, ka maskas bērniem nebūs jālieto. Murgs šis viss. Jāapdomā, varbūt jāpāriet uz mājmācību," raksta kāda komentētāja.

"Labi, ka bērni turpmāk mācīsies attālināti un mājās. Nebūs ne šis viss jāskaidro, ne jātestē, ne jāsmacē, ne arī jāpiesārņo galva ar visu dresūras noteikumu iekalšanu. Cik viegli paliek dzīvot, kad iziet ārpusē un uz visu noraugās no malas," komentē cita.

"Vai bērna pamattiesības netiek pārkāptas? Pamatizglītības obligātums ietver to, ka ne bērnam, ne viņa vecākiem vai aizbildņiem, ne valsts iestādēm nav tiesības izlemt, vai bērnam tiks sniegta pamatizglītība. Valstij nav jāpārliek šī atbildība uz vecākiem, kuru maksātie nodokļi tiek novirzīti bezmaksas izglītībai.

Vecākiem nav jāmeklē alternatīvas, gadījumā, ja nepiekrīt "ieejas biļetes" principam," uzskata kāda "Facebook" lietotāja.

"Uz tādu zombiju fabriku nemaz negribu dot savus bērnus," komentē kāda mamma.

"Ir laiks 1. septembrī boikotēt šo cirku un nevest bērnus uz skolu! Tad, lai sāk domāt ar savām galvām, ka viņu pienākums ir nešķirot bērnus!!!" mudina cita.

"Varbūt tiešām jāapdomā variants bērnus mācīt mājmācībā? Laika maz. Tas nav normāli visu dienu maskās sēdēt. Un sporta nodarbībā arī maskās? Ēdīs arī maskās?" pārdomās dalās kāda "Facebook" lietotāja.

"Joprojām nav skaidrs, vai klātienes skolas tiks galā ar jaunajiem izaicinājumiem."

Kāda 13 gadu veca skolēna mamma sarunā ar "Apollo.lv" atklāj, ka puisis šogad tālmācības skolā mācīsies otro gadu. Līdz pasauli pārņēma Covid-19 pandēmija, zēns mācību vielu apguva klātienē.

"Dēls mācījās Cēsīs, skola bija brīnišķīga līdz brīdim, kad tur "sabruka" esošā sistēma un nomainījās gandrīz viss pedagogu kolektīvs.

Attālinātās mācības, domāju, visām skolām bija sava veida šoks, un skolas tam nebija gatavas. Mūsu skolotāji centās un darīja, ko var, bet tāpat tas bija diezgan haotiski.

Man likās, ka tai laikā varēja vairāk uzsvaru likt uz grāmatu lasīšanu un analizēšanu, uz matemātikas piemēru risināšanu, bet saprotu, ka tas laiks nebija viegls nevienam un skolotāji darīja, cik varēja," stāsta Vineta.

Viņa atklāj, ka izvēlēties tālmācības skolu dēlam ģimeni mudinājušas gan esošās skolas izmaiņas, gan pandēmija.

"Vasarā pēc pirmā pandēmijas pavasara jau bija skaidrs, ka skola klātienē jaunajā mācību gadā nestrādās, un tā arī notika," viņa teic.

Vineta stāsta, ka, lai arī bijis nepieciešams kāds laiks pie jaunās sistēmas pierast, tā izrādījusies vienkārša un ērta.

"Septembris vairāk pagāja, kamēr kopā ar bērnu izpratām, kā darbojas jaunās skolas sistēma, bet viss izrādījās vienkārši. Mēneša sākumā tiek iedoti materiāli mācību vielas apguvei, uzdevumi, ar kuriem vingrināties, un mēneša beigās ir jāizpilda darbs, kam parasti ir dots 3 stundas laika, tad tas jāpievieno skolas moodle sistēmā, un lieta darīta. Katru mēnesi nemācās visus mācību priekšmetus. Matemātika un valodas, protams, ir biežāk, bet, piemēram, mūzikā ir apjomīgāks darbs reizi semestrī.

Man pašai šī sistēma patīk. Liekas, ka uzmanība netiek tik ļoti sadalīta uz visiem mācību priekšmetiem, bet lielāku vērību var pievērst konkrētajam priekšmetam.

Skola dod iespēju arī reizi nedēļā visiem iet uz skolu un mācīties tur, uzdodot skolotājiem neskaidros jautājumus, apmeklējot kopā muzejus utt. Mans dēls brauca uz skolu katru piektdienu, bet, kad oktobrī aizvēra atkal ciet visas skolas, arī mums šī iespēja beidzās. Par to žēl," stāsta Vineta.

Tāpat arī esot konkrēti laiki katru nedēļu konsultācijām "Skype".

"Iespējas sazināties ar skolotājiem ir pietiekami lielas, skolotāji ir pretimnākoši, tāpat arī skolas administrācija, kas palīdz risināt tehniskus jautājumus, ja, piemēram, neizdodas sistēmā pievienot savu izpildīto darbu," viņa turpina.

Vineta atklāj, ka, dēls šīs pārmaiņas uzņēma labprāt.

"Viņš skolu uzsāka labprāt, arī klātienes konsultācijas apmeklēja.

Tad, kad atkal gan skola, gan sporta skola, kā arī izklaides vietas tika aizvērtas, sākās drusku protesti, bet tas ir saprotams.

Par to runā arī pusaudžu un jauniešu psihologi, ka tieši šim vecumposmam pandēmija var izrādīties ar neiepriecinošām sekām," viņa stāsta.

Vineta atklāj, ka lēmumu pāriet uz tālmācību nenožēlojot nemaz, un arī šogad macības dēls turpināšot turpat.

"Esošajos apstākļos, uzskatu, tas ir visprātīgākais variants. Tālmācības skolas tomēr ir jau labu laiku strādājušas šajā režīmā, šīm skolām sistēma ir skaidra, pārbaudīta.

Šogad dēls turpinās mācības turpat, jo joprojām nav skaidrs, vai klātienes skolas tiks galā ar jaunajiem izaicinājumiem. Mēs arī nesteidzamies ar dēla vakcinēšanu pret Covid-19, tāpēc šobrīd tālmācību uzskatām par piemērotāko mums šajos apstākļos.

Dēls gribētu atgriezties klātienes skolā, bet saprot esošo situāciju. Katrā ziņā lēmums par to, ka tālmācība mūsu dēlam ir līdz vidusskolas beigām, nav pieņemts. Skatīsimies, kā attīstīsies notikumi," viņa stāsta.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka jaunajā mācību gadā izglītības ieguves process visās izglītības pakāpēs tiks organizēts klātienē, ievērojot Covid-19 infekcijas ierobežošanas pamatprincipus – regulāru informēšanu, distancēšanos, higiēnu un personas veselības stāvokļa uzraudzību.

Nodarbinātie un skolēni pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē var piedalīties ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai ar negatīvu Covid-19 testu. Pirmie testi skolēniem jānodod jau pirms mācību gada sākuma - no 23. līdz 30. augustam. Turpmākā testēšana notiks atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajam algoritmam. Tests nav jāveic personām ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Testēšanu skolēniem apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Izglītības iestādē (izņemot pirmsskolas izglītības iestādes un augstākās izglītības iestādes) testa veikšana notiks sadarbībā ar konkrētu laboratoriju, un izglītības iestādei ir tiesības nodot tai skolēna datus.

Ar izglītības iestādē veikto testu tā derīguma laikā skolēns varēs piedalīties klātienē interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās un darba ar jaunatni aktivitātēs arī citās izglītības iestādēs.

Bez sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai negatīva testa skolēns nevarēs piedalīties klātienes mācībās. Vecākiem ir tiesības izvēlēties savam bērnam izglītību ģimenē, kas iespējama no 1.līdz 8.klasei (ieskaitot). Joprojām paliek spēkā nosacījums, ka nepieciešamo formalitāšu kārtošanai nav nepieciešams iesniegt ārsta izziņu vai psihologa atzinumu. Vienlaikus svarīgi atcerēties, ka izglītība ģimenē nav attālinātās mācības - par mācību procesu un tā rezultātiem atbildību uzņemas paši vecāki, skolai sniedzot metodisko atbalstu un vienojoties par iegūto zināšanu pārbaudi.

Bērni pirmsskolas izglītībā netiek testēti un nelieto sejas maskas. Maskas var nelietot arī nodarbinātie ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu