Pēc draudiem ar KNAB vizīti Jelgavas novads atsakās no Lielvircavas kultūras nama (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izšķērdības ēras beigas – tā var raksturot Jelgavas novada domes piespiedu kārtā pieņemto lēmumu izvākties no Lielvircavas kultūras nama. Pēdējo septiņu gadu laikā dome kultūras namu bez iepirkumiem ir nomājusi no mēra drauga, par telpām samaksājot 450 tūkstošus eiro, vēsta Latvijas Radio un raidījums "ReTV Ziņas".

Jaunākie vērtējumi liecina, ka pašvaldība par telpām ir pārmaksājusi piecas reizes. Domes opozīcija un dažādas valsts institūcijas gadiem ir bremzējušas novada vēlmi kultūras namu nopirkt par acīmredzami sadārdzinātu cenu, bet tikai piedraudēšana ar KNAB vizīti ir likusi domei izvākties.

Jelgavas novada Platones pagasta kultūras dzīvei ir iestājies "šoks". Tā Jelgavas novada domes paziņojumā medijiem raksturota pašvaldības izšķiršanās izvākties no Lielvircavas Kultūras nama.

Tas darāms, jo nedēļas beigās noslēgsies nomas līgums, saskaņā ar kuru ēka tiek īrēta no Jelgavas novada domes ilggadējā priekšsēža, "zaļzemnieka" Ziedoņa Caunes drauga un vietējā zemnieka Ulda Antīpina.

Platones pagasta kultūras darba vadītāja Rasma Krauze, kas pārstāv mēra politisko spēku Latvijas Zemnieku savienību, par izvākšanos no kultūras nama runāja emocionāli: "Nu, visa mūsu dzīve 39 gadus, kas šeit ir bijusi. Līdz pēdējai asakai. Dzēšgumijas, datori, tērpi, krēsli... (..) Tā ir nodevība pret visiem pagasta iedzīvotājiem un ne tikai, pret visiem pašdarbniekiem, pret visiem. Neprasi man vairāk neko, es nevaru neko pateikt. Tas ir pārāk strauji, tas ir kultūras centrs, kuru vienkārši tagad pārceļ uz nekurieni."

Savukārt Lielvircavas kultūras nama vokālo ansambļu vadītāja Ilze Indrikova ReTV norādīja: "Ir skumīgi, ka novadā juridiskie cilvēki nav spējuši atrast variantu, kā to nokārtot – iegādāties vai nomāt."

VARAM piedraud ar KNAB

Pašvaldība no vietējā kultūras nama nolēma izvākties pēc tam, kad šonedēļ saņēma brīdinājumu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM).

Nu jau daudzu gadu garumā dome kultūras namu par pusmiljonu eiro un vairāk centusies no mēra drauga nopirkt, bet ministrija iebildusi, jo cena ir teju četras reizes augstāka par tirgus novērtējumu.

Jaunākajā piegājienā dome no pirkšanas atteicās, taču nomāt kultūras namu gribēja par piecreiz sadārdzinātu cenu.

VARAM valsts sekretāra vietniece Ilze Oša sacīja: "Uz ko mēs aicinājām – mums nu jau otro gadu ir valsts atbalsts, Covid-19 aizdevumi pašvaldībām dažādiem pasākumiem, ļaujot pašvaldībām arī pielāgot un atjaunot pašvaldības īpašuma ēkas vai tās daļas kādai citai jaunai autonomai funkcijai.

Esam lūguši pašvaldību pārvērtēt, vai pašvaldības rīcībā nav citi objekti, kas varbūt šobrīd pēc funkcijas neatbilst kultūras pasākumu vajadzībām, bet paredzēt iespēju tos pielāgot."

Un pašvaldībai tādas iespējas ir, sacīja Jelgavas novada domes opozīcijas deputāte Irina Dolgova ("Saskaņa"). Viņa pret acīmredzamo izšķērdību vērsusies jau otro sasaukumu un vērtēja, ka ilggadējā nomā dome samaksājusi summu, par ko būtu varējuši uzcelt savu kultūras namu.

"Mums arī gan tad bija, gan tagad ir iespējas nepirkt šo te namu, bet izmantot pašiem savas telpas, kuras praktiski ir pustukšas. Ir Vircavas vidusskola, ir Lielvircavas filiāle un Platone. Lielvircavas filiālē piecgadīgie bērni, divas grupiņas, tikai 30 cilvēki. Tā ir skoliņa, kur ir sporta zāle, kur ir laukums, kur ir telpas, kur, protams, jāiegulda nauda un jāveic remonts, un šos 30 cilvēkus [varētu] pārcelt uz Platones filiāli, kur ir skola 300 cilvēkiem, ļoti foršas telpas. Tādējādi ekonomēt naudu pašvaldībai," teica Dolgova.

Mēbeles no nu jau bijušajām kultūra nama telpām patlaban nonāks Lielvircavas vidusskolā, kas VARAM ieskatā arī ir vieta, ko varētu pielāgot kultūras nama vajadzībām.

Nesaskaņas starp Jelgavas novada pašvaldību un atbildīgo ministriju par Lielvircavas kultūras nama izmaksām tā iegādei aizsākās jau teju pirms desmit gadiem. Tagad VARAM norādījis arī uz pārlieku dārgo nomas maksu, kas salīdzinājumā ar nekustamo īpašumu kompānijas "Interbaltija" novērtējumu ir piecas reizes dārgāka.

Tam nepiekrita Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (Latvijas Zemnieku savienība). Viņš ReTV norādīja: "Tai vienā eiro, ko viņi mums saka, iekšā ir tikai kvadrātmetra īre. Nav ne zāles pļaušana, ne apsaimniekošana. Viss pārējais ne apkure, ne elektrība. Kad saliek visu to kopā, tad praktiski tas pats jau iznāk. Nekas jau tur nav mazāks."

To, ka salīdzināt līgumā norādīto summu 5,49 eiro bez PVN ar novērtējumā uzrādīto 1,05 eiro neesot korekti, norādīja arī vērtētājs Gatis Zvirgzdiņš no SIA "Interbaltija".

Viņš sacīja: "Tas līgums ir grūti atšifrējams. Cik tur noma, cik viss pārējais. Tam es varu piekrist, bet tas, ka piecreiz atšķiras, tā arī nav taisnība."

Savukārt VARAM valsts sekretāra vietniece Ilze Oša uzsvēra: "Tas, kas ir mūsu rīcībā, viena no tāmēm, kur pašvaldība ir rēķinājusi, cik maksā komunālie maksājumi un apsaimniekošanas lietas objektā, tā cena ir 2,19 eiro, tur joprojām veidojas vairākas reizes liela starpība starp novērtējumu un tieši nomu."

Ministrija gan norādīja, ka veikt precīzāku vērtējumu traucējot fakts, ka pašvaldība jau kopš jūlija neesot iesniegusi ministrijai prasītos dokumentus, tāpēc pieprasījums nosūtīts atkārtoti.

Nākamnedēļ pašvaldība vēlas sasaukt pie viena galda uzraugošās un kontrolējošās institūcijas, lai meklētu labāko risinājumu, kam piekrīt arī ministrija. Plāns C esot iegādāties autobusu un vadāt pašdarbniekus uz citiem novada kultūras centriem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu