VVD "viesojies" "Dimdiņos". Uzņēmums vairs efektīvi netiekot galā ar notekūdeņiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Dimdiņi" logo.
"Dimdiņi" logo. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirms aptuveni gada Lizuma pagasta iedzīvotāji vērsās Valsts vides dienestā ar sūdzībām, ka uzņēmums "Dimdiņi" uz laukiem izgāž biešu vārīšanas procesā pāri palikušo ūdeni. Uzņēmums par to jau ir saņēmis sodu, vēsta raidījums "ReTV Ziņas".

Vakar Latvijā zināmajā uzņēmumā atkal viesojās Valsts vides dienests (VVD). Uzņēmums "Dimdiņi" pēdējo gadu laikā tik strauji ir palielinājis ražošanas jaudu, ka šobrīd vairs efektīvi netiek galā ar notekūdeņiem, kuri rodas dārzeņu pārstrādes procesā. Visstraujāk audzis tieši sarkano biežu pārstrādes apjoms.

Sarkano biežu pārstrādes procesā ūdens kļūst sarkans - tā ir galvenā problēma, kurai jāmeklē risinājums.

Biešu ūdeņi ir agresīvi var nodarīt kaitējumu videi. Uz šo problēmu uzņēmumam norādījis arī Valsts vides dienests. "Dimdiņos" šobrīd uzstādītās iekārtas biešu radīto sarkano nokrāsu ūdenī nespēj attīrīt. Un arī vietējā pagasta attīrīšanas iekārtas nav tik jaudīgas, lai ar to tiktu galā.

"Šo biešu notekūdeņu proporcija pret pārējiem notekūdeņiem ir lielāka, līdz ar to pārējie notekūdeņi nespēj atšķaidīt šo biešu notekūdeņu krāsu līdz tādai koncentrācijai, kura nekaitētu baktērijām, kas attīra, piemēram, sadzīves notekūdeņus," pauda Dace Rudusa, VVD Vidzemes reģionālās vides pārvaldes direktore.

Šī brīža priekšattīrīšanas iekārtas uzņēmumā uzstādītas pirms aptuveni trīs gadiem. Tehniskais direktors Rolands Prindulis skaidro, ka jau notiek sarunas ar vismaz divām kompānijām, lai meklētu risinājumus.

"Ir viens risinājums ar keramikas membrānas palīdzību dabūt nost tos biezumus. Rīgā šoziem testējām, ņēmāmies, teorētiski dabūjām nost," teica Prindulis.

Bet pagaidām, lai vietējās pagasta iekārtās neradītu pārslodzi, uzņēmums daļu notekūdeņu transportējot arī uz Gulbenes pilsētas attīrīšanas iekārtām. "Dimdiņos" atzīst, ka risinājums ir jāmeklē, bet tās ir lielas izmaksas. Tikmēr VVD uzsver - ražošanai jānorit nekaitējot apkārtējai videi.

Šoreiz VVD sodu nepiemēroja, taču aizvadītajos divos gados tā kopējais apmērs sasniedzis 2650 eiro. Šobrīd "Dimdiņi" ir viens no lielākajiem dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Uzņēmums "Dimdiņi" ir tikai viena no ražotnēm, kura nonākusi VVD melnajā sarakstā - saistībā ar notekūdeņu nepareizu apsaimniekošanu. Netrūkst uzņēmēji, kuri cenšas ietaupīt uz notekūdeņu apsaimniekošanas iekārtu rēķina, tādā veida nodarot būtisku kaitējumu apkārtējai videi.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu