Dailes teātra aktieri pauž atbalstu mākslinieka Brektes gleznojuma saglabāšanai uz 40. vidusskolas sienas (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mākslinieka Kristiana Brektes gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40.vidusskolas sienas.
Mākslinieka Kristiana Brektes gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" uz Rīgas 40.vidusskolas sienas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Plašas diskusijas raisījis latviešu mākslinieka Kristiana Brektes gleznojumu uz Rīgas 40. vidusskolas sienas. 

Teātra "Daile" aktieri pauduši atbalstu: "Mēs esam par mākslas brīvību un brīvību mākslā. Mākslai nav robežu, un tajā nav vietas cenzūrai."

Aktrise Dārta Daneviča savā sociālo tīklu vietnē pauž viedokli:

"Redzēju sapni: teātra vadībai pieprasa noņemt izrādi, jo atsevišķai skatītāju daļai tā nav patikusi, šķitusi amorāla, jo skatītāji nespēj piekrist izrādē paustajam tekstam, kas, pietam, pārgalvīgi pausts "mēs" formā, un izrādes saturs nav ticis saskaņots ar teātra regulārajiem apmeklētājiem.

Pamodos nogurusi, devos uz darbu un pa ceļam uz Akas ielas satiku savus kolēģus."

Jau vēstīts, ka Akas ielā 10, Rīgā, kopš 9. augusta uzsākts darbs pie murāļa jeb ielas sienu gleznojuma "Veltījums Džemmai Skulmei", kuru organizē fonds "Mākslai vajag telpu".

Kā aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Lāsma Goba, murāļa skici radījis latviešu mākslinieks Kristians Brekte, taču uz sienas šo skici pārnes mākslinieki Miķelis Mūrnieks un "Kiwie".

Pēc Gobas paustā, Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējās desmitgadēs, ir radījis mākslas darbu "Veltījums Džemmai Skulmei". Izmantojot Skulmes radītos meiteņu tēlus no gleznu sērijām "Atgriešanās" un "Modelis", Brekte turpina naivo estētiku un raugās uz "modeļiem" veidos, kas raksturīgi pašam māksliniekam.

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40. vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, tādām kā Skulme un Brekte.

Fonds "Mākslai vajag telpu" jau iepriekš ir veidojis projektus, kurā tikuši akcentēti 20. gadsimta otrās puses vizuālās mākslas pārstāvji, taču viņu personības un daiļradi interpretēt vienmēr aicināti bijuši tieši mūsdienu mākslinieki. Sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei" ir projekts, kurā tiek realizēts "tilts" starp divu paaudžu māksliniekiem, kuru mākslinieciskajā praksē ir naivisma stilā gleznoti vai zīmēti modeļi, uzsverot abu nepārprotami spēcīgo tēlu sistēmu radīšanas talantu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu