Ministrija Gobzema rosinātos Satversmes grozījumus vērtē kā neatbilstoši izstrādātus (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Aldis Gobzems pie Ministru kabineta ēkas, kur norisinās protests pret Saeimā konceptuāli atbalstīto likumprojektu par tiesībām atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta.
Saeimas deputāts Aldis Gobzems pie Ministru kabineta ēkas, kur norisinās protests pret Saeimā konceptuāli atbalstīto likumprojektu par tiesībām atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Opozīcijas politiķu rosinātie grozījumi Satversmē, kas paredz pamatlikumā ierakstīt brīvprātīgo vakcinēšanos un aizliegumu noteikt ierobežojumu vakcinētajiem, nav pilnīgi izstrādāti pēc satura un neiekļaujas Latvijas tiesību sistēmā, izriet no Tieslietu ministrijas (TM) sniegtās atbildes Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK).

Opozīcijas politiķa Alda Gobzema vadītā partija "Likums un kārtība" rosina Satversmes 111.pantā noteikt, ka piespiedu vakcinācija un ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta.

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova, TM valsts sekretāra vietnieka pienākumu izpildītāja Olga Zeile vēstulē CVK norāda, ka piedāvātie Satversmes grozījumi neiekļaujas Satversmes sistēmā, un tie nav uzskatāmi par iesniegtiem atbilstoši Satversmes 78.pantam, jo nav pilnībā izstrādāti pēc satura un neiekļaujas Latvijas tiesību sistēmā.

Satversmes 78.pants nosaka, ka Satversmes grozījumu projektam jābūt pilnīgi izstrādātam. Atsaucoties uz Senāta jeb Augstākās tiesas lemto, TM norāda, ka grozījumu projekta saturam un kvalitātei jau sākotnēji jābūt tādai, ka tas ir tiesiski derīgs. Zeile norāda, ka viens no kritērijiem ir, ka likumprojektam jābūt pilnīgi izstrādātam pēc formas un TM ieskatā piedāvātie grozījumi atbilst likumprojektam izvirzītajām juridiskās tehnikas prasībām.

Ministrijā atzīmē, ka otrs kritērijs nosaka, ka likumprojektam jābūt pilnīgi izstrādātam pēc satura. Atsaucoties uz tiesību zinātnes atziņām, TM vērš uzmanību, ka konstitūcijas pārveidošana ir grūtāka, komplicētāka lieta nekā vienkārša likuma izdošana un ka konstitūcijai vajag būt pietiekoši stabilai, to nedrīkst pārāk viegli un pārāk bieži mainīt.

"Jānorāda, ka šobrīd neviens normatīvais akts neregulē un nenosaka piespiedu vakcināciju visiem Latvijas iedzīvotājiem, tādējādi likumprojekts "Grozījumi Satversmē" neiederas pēc sava satura tiesību sistēmā," teikts TM vēstulē, kurā vēl sīkāk minēti juridiskie nosacījumi, kuriem ir jāatbilst likumam.

Ministrijā akcentē, ka grozījumos piedāvātās normas nevar būt pretrunā ar pārējiem Satversmes pantiem un konstitūcijas kodolu. TM arī vērš uzmanību, ka Epidemioloģiskās drošības likums pašlaik jau paredz iespēju noteikt infekcijas slimības, pret kurām personas vakcinējamas obligāti. Savukārt Ministru kabineta noteikumi nosaka vakcinējamās personai tiesības atteikties no vakcinācijas.

"Tādējādi nav saprotama Satversmes (..) papildinājuma būtība tieši ar vakcinācijas regulējumu, un kāpēc piespiedu vakcinācijas aizliegumam būtu jānodrošina konstitucionāla aizsardzība," norāda TM, vēršot uzmanību uz risku izjaukt Satversmes lakonisko stilu, sistēmu un Satversmes pilnīguma koncepciju. Atbilstoši konstitūcijas pilnīguma koncepcijai, konstitūcija ir vienots un pilnīgs noregulējums, kurā nav robu vai iekšēju pretrunu, akcentē ministrijā.

Tāpat piedāvātie grozījumi Satversmē izjauks arī Satversmes augstā vispārinājuma pakāpi, skaidro Zeile. Atzinumā arī uzsvērts, ka grozījumu projektā ietvertais, ka piespiedu vakcinācija ir aizliegta, izriet jau no Satversmē nostiprinātajām tiesībām uz personas brīvību un personas un viņa privātās dzīves neaizskaramību.

"Nākotni prognozēt nav iespējams, un citas epidēmijas, arī smagākas, turpmāk var notikt, līdz ar to sabiedrības veselības vārdā vakcinācija var kļūt kritiska visas nācijas pastāvēšanai.

Satversmē ierakstot, ka piespiedu vakcinācija ir aizliegta, skaidri jāapzinās, ka šī norma tā arī būs absolūti piemērojama pat 100% letālu un ārkārtīgu infekciozu, smagu un bīstamu epidēmiju gadījumā, taču šajā situācijā netiks sasniegts, pirmkārt, valsts pamatpienākums rūpēties par nācijas kā tādas izdzīvošanu un saglabāšanu," akcentē TM pārstāvji.

Ministrija savu pamatojumu veidojusi, vērtējot, vai grozījumi ir pretrunā ar demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatvērtībām.

Kā ziņots, Gobzems uzskata, ka parakstu vākšana par šādiem grozījumiem Satversmē būtu pats ātrākais un juridiski efektīvākais veids, kā apturēt piespiedu vakcināciju - "ātrāk par tiesāšanos vai "Manabalss.lv" iniciatīvu".

CVK vēl jālemj, kā rīkoties ar Gobzema rosinātājiem grozījumiem - atļaut sākt parakstu vākšanu, prasīt precizēt grozījumus vai atteikt to reģistrēšanu parakstu vākšanai.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets ir atbalstījis un virzījis izskatīšanai Saeimā likuma grozījumu projektu, kas paredz, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Tāpat paredzēts, ka vakcinēšanās vai pārslimošana būs obligāta klātienes darbiniekiem ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Par MK piedāvātajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu