Vieni Covid-19 testi, lai ietu uz skolu, citi, lai apmeklētu publiskus pasākumus (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sergio Delle Vedove/shutterstock

Skolēnus jaunajā mācību gadā sagaida regulāra testēšanās, ja tie nav vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, tomēr šie testi, kas būs veikti skolā nederēs publisko pasākumu apmeklēšanai, vēstī raidījums "Panorāma".

IZM grozījumi Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai izstrādāti ar mērķi noteikt izglītojamo testēšanu kā priekšnoteikumu izglītības procesa īstenošanai klātienē, sākot 2021./2022. mācību gadu.

Ja skolēniem netiks veikta minētā testēšana, attiecīgais skolēns nevarēs nedz uzsākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē. Savukārt, ja testēšana veikta, tad skolēns droši vienu nedēļu var doties uz skolu un ārpus skolas nodarbībām, tomēr pasākumu un kafejnīcu apmeklēšanai tie nederēs.

"Ja nāk ar testu, ja vēlas apmeklēt izrādi un nav vakcinācijas sertifikāta, tad tas, protams, ir uz ģimenes papildu budžeta rēķina.

Viņi jau tāpat ir pusotru gadu izkrituši no kultūras patēriņa zonas. Kādas tam būs ilgtermiņa sekas? To, droši vien, redzēsim pēc kāda laika," atklāj Latvijas Leļļu teātra pārstāve Rūta Petrauska.

Kultūras pasākumu apmeklēšanai jāveic cits tests, kas lielākoties ir derīgs 48 stundas un par ģimenes līdzekļiem.

"Tests nav ar mērķi pateikt, ka skolā visi ir veseli. Šis tests ir ar mērķi uzraudzīt situāciju. Identificēt tos, kuriem nav simptomu,"

testēšanu skolā komentē Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

"Pakalpojumu izvēlēties vai neizvēlēties šajos apstākļos ir katra individuāla izvēle. Izvēle neapmeklēt skolu mums īsti nav. Šī ir galvenā atšķirība," Veselības ministrijas pārstāve Sintija Gulbe skaidro, kāpēc vienā gadījumā tests ir par maksu, bet otrā nē.

Pēc Leļļu teātra aprēķiniem tests, lai apmeklētu izrādi, būs aptuveni divas reizes dārgāks nekā pati biļete uz pasākumu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu