Starptautiskā forumā Kijevā valstu līderi nosoda Krimas okupāciju (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskā foruma "Krimas platforma" dalībnieki - kopumā 46 valstu un organizāciju pārstāvji, arī valstu prezidenti un premjeri - , pirmdien Kijevā kopīgā deklarācijā pauda atbalsu Ukrainas teritoriālajai vienotībai, kā arī nosodīja Krimas okupāciju, militarizāciju un cilvēktiesību pārkāpumus, pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Samita dalībnieki apliecināja apņemšanos turpināt spiedienu pret Krieviju, lai izbeigtu Krimas okupāciju.

Vienlaikus samita dalībnieki pieprasīja Krievijai pildīt pienākumus, kas tai ir kā valstij-okupantam atbilstoši starptautiskajām humānajām tiesībām un citām starptautisko tiesību normām, nekavējoties izbeigt Krimas iedzīvotāju cilvēktiesību pārkāpumus un apspiešanu, nodrošināt piekļuvi Krimai visiem reģionālajiem un starptautiskajiem cilvēktiesību ievērošanas monitoringa mehānismiem.

Runājot konferences atklāšanā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēra, ka Ukrainai neieciešams nopietns atbalsts starptautiskajā līmenī, lai tā spētu atgūt Krievijas 2014.gadā okupēto Krimu.

Ukraina vienatnē "nekad nespēs atgūt Krimu", sacīja Zelenskis. "Mums nepieciešams efektīvs atbalsts starptautiskajā līmenī Ukrainas pussalas deokupācijas lietā."

"Mēs jau šodien mudinām koncentrēties praktiskajam darbam un pūliņu koordinācijai ļoti konkrētos jautājumos," mudināja Zelenskis.

"To vidū, pirmkārt, ir sankciju pastiprināšana, cilvēktiesību aizsardzība, okupācijas ekoloģisko un ekonomisko seku pārvarēšana, navigācijas brīvības nodrošināšana Melnajā un Azovas jūrās," norādīja Zelenskis.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu