VIDEO ⟩ "Mums nekur neko nepārbaudīja!" Kas iedzīvotājiem sakāms par ceļošanas ierobežojumiem? (11)

Foto: apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kur un kā meklēt informāciju par ceļošanas ierobežojumiem, vai nepieciešama vakcinācija pret Covid-19, un kādus dokumentus pārbauda valstu lidostas? Šie un citi jautājumi par ceļošanas ierobežojumiem ir aktuāli jau kopš pandēmijas sākuma, jo nereti ceļotāji ir saskārušies ar negatīvu pieredzi dažādās valstīs un to lidostās. Portāls "Apollo.lv" devās uz Lidostu "Rīga" noskaidrot, kas šobrīd ir nepieciešams, lai droši šķērsotu Latvijas robežu. 

Portāls "Apollo.lv" jau ziņoja, ka 6. augustā kāda latviete ar savu ģimeni vēlējusies aizlidot uz Dāniju, lai apciemotu divus gadus nesatikto radinieci viņas 50 gadu dzimšanas dienā. Sievietes ģimene nav vakcinējusies pret Covid-19, tādēļ vēlējās pirms lidošanas nodot Covid-19 testus.

Pēc lasītājas teiktā portālam "Apollo.lv", viņai radušās grūtības komunikācijā ar Centrālo laboratoriju, lai sarunātu piemērotu laiku, kad veikt Covid-19 testu, tāpēc viņa sazvanījusies ar "airBaltic" konsultantiem trīs reizes, lai pārliecinātos, vai tests vispār ir nepieciešams.

Ģimeni, ielidojot Bilundas lidostā, sagaidīja nepatīkams pārsteigums – tālāk par lidostas slieksni viņi netika ielaisti. Lidostā uztraukusies lasītāja zvanījusi "airBaltic". Lidsabiedrība centās pārliecināt Dānijas lidostas darbiniekus, ka Latvija ir zaļās krāsas kategorijas valsts un tests ģimenei nav nepieciešams, taču dāņu rīcībā bijusi cita veida informācija.

Dānijas lidostā nodot Covid-19 testu nebija iespējams un, kad lasītāja atteikusies lidot atpakaļ uz Latviju, tika draudēts ar policiju un roku dzelžiem, tādēļ ģimene ar lidmašīnu atgriezusies dzimtenē.

"AirBaltic" portālam "Apollo.lv" apstiprināja, ka kļūda ir gadījusies un zvanu centra operatore sniedza pasažierei neprecīzu informāciju, par ko uzņēmums pasažierei atvainojas.

Radušos pārpratumu lidsabiedrības "airBaltic" pārstāve Alise Briede skaidroja, ka "airBaltic" no savas puses iespēju robežās palīdz pasažieriem skaidrot aktuālos ceļojumu ierobežojumus, taču vienmēr aicina pasažierus pašiem pārbaudīt informāciju oficiālajās interneta vietnēs vai vietējās vēstniecībās.

Šobrīd ceļojumu ierobežojumi dažādās valstīs ir ļoti mainīgi, turklāt tie atšķiras arī starp dažādām pasažieru grupām, tādēļ aviokompānija atzīst, ka šādas situācijas var gadīties.

Valstu saslimstības ar Covid-19 rādītāji

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir izveidojis un katru piektdienu atjauno valstu sarakstu, uz kura balstītas rekomendācijas ceļotājiem.

Šobrīd ceļošanas nosacījumi atkarīgi no epidemioloģiskās situācijas konkrētā valstī, tāpēc valstis iedalītas vairākās grupās:

  • Īpaši augsta riska valstis.
  • Augsta riska Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) valstis.
  • Zema riska Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) valstis.
  • Valstis ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ).

Iebraucot Latvijā no valsts, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 75, obligāti jāievēro 10 dienu pašizolācija. Pašizolācijas laiku var saīsināt, ja 7. dienā veic atkārtotu testu un tas ir negatīvs. Testa rezultāts jāfiksē testēšanas sertifikātā. Pašizolāciju var neievērot personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas* vai pārslimošanas** sertifikātu.

Pašizolāciju var neievērot bērni līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021.gada 1.septembrim – arī pārējie nepilngadīgie), kas ceļo kopā ar pieaugušajiem, kuri atbrīvoti no pašizolācijas prasības. Tomēr šādos gadījumos bērni 10 dienas kopš izbraukšanas augsta riska valsts neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, neizmanto sabiedrisko transportu.

Valstu saslimstības rādītājus var uzzināt šeit.

*Personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, un ir pagājušas četrpadsmit dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, vai personas, kurām kopš laboratoriski apstiprinātas SARS-CoV-2 inficēšanās epizodes, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, nav pagājušas vairāk kā 180 dienas un pēc Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vienas vakcīnas devas saņemšanas ir pagājušas četrpadsmit dienas.

**Personas, kuras ir pārslimojušas Covid-19 un kopš parauga ņemšanas datuma pirmā pozitīvā testa vienas saslimšanas epizodes ietvaros, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, ir pagājušas vienpadsmit, bet ne vairāk kā 180 dienas.

Ārlietu ministrija aicina apzināties riskus, kas saistīti ar došanos uz ārvalstīm pandēmijas apstākļos

Ārlietu ministrija aicina

  • Nedoties uz augsta riska vai īpaši augsta riska valstīm.
  • Rūpīgi apsvērt ārvalstu braucienu nepieciešamību personām ar hroniskām saslimšanām un senioriem.
  • Visās valstīs vienmēr ievērot standarta piesardzības pasākumus: ievērot distanci no citām personām un roku higiēnu.
  • Ņemt vērā, ka vietās, kurās pulcējas liels cilvēku skaits, ir pastiprināts infekcijas risks, tostarp, lidostās.
  • Pirms brauciena iepazīties ar lidostu un pasažieru pārvadātāju prasībām Covid-19 ierobežošanai (obligāts sejas un mutes aizsegs, apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu (iespējama prasība uzrādīt tulkojumu) u.c.).
  • Pirms brauciena sazināties ar pasažieru pārvadātāju par lidojuma reģistrācijas (uzņemšanas reisā) noteikumiem.
  • Iepazīties ar informāciju par dažādās valstīs noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem un citu aktuālo informāciju par attiecīgo valsti ceļojumu brīdinājumos vai portālā Re-open EU. Ja nepieciešama detalizētāka informācija par ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem, aicinām sazināties ar Latvijā akreditēto attiecīgās valsts pārstāvniecību.
  • Pārliecināties par atgriešanās iespējām, jo situācija starptautisko pasažieru pārvadājumu jomā ir mainīga, tostarp aviosatiksmē.
Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu