"Upura cīņa" ⟩ Centra "Dardedze" psiholoģe par seksuālo vardarbību pret bērniem: Sabiedrībai ir tāls ceļš ejams līdz nulles tolerancei

Foto: Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Principā bērni tiek mācīti klausīt pieaugušos, un tas ir normāli. Bet ir jāmāca arī pateikt nē. Īpaši, ja pastāv risks saskarties ar vardarbību, un šis risks ir gana augsts ikvienam bērnam." Centra "Dardedze" psiholoģe Līga Rēdliha nav vienīgā no ekspertiem, kas norāda, ka seksuālās vardarbības upuri visbiežāk ir bērni un parasti pāridarītājs ir kāds tuvs cilvēks.

Līga Rēdliha jau sarunas sākumā kliedē mītu, kas vēl aizvien sabiedrībā pastāv - seksuālā vardarbība ir tikai fiziska. Nē, seksuālā vardarbība pret bērnu var būt arī bez pieskaršanās.

"Ir gan kontakta, gan bezkontakta seksuālā vardarbība. Kontakta ir pieskaršanās vai iekļūšana bērna ķermenī un dažkārt bērna ķermenis tiek izmantots, lai viņš pieskartos pieaugušajam," stāsta Līga. Bezkontakta seksuāla vardarbība var tikt pastrādāta nepieskaroties bērnam, bet, piemēram, stāstot viņam dažādus seksuālus piedzīvojumus, iespējams, slēpjoties aiz izglītošanas aizsega, norāda psiholoģe.

"Tāpat arī, izsakot dažādus komentārus, tie paši tautā sauktie virinātāji - arī tā ir seksuāla vardarbība, kas tiek vērsta pret bērniem. Formas arī var būt dažādas - bērni var tikt pakļauti citu seksualitātei, kad viņi redz citus pieaugušos vai bērnus nodarbojoties ar seksu, kā arī bērni var internetā atrast viņiem neparedzētu saturu, kā piemēram, pornogrāfiska rakstura video."

Psiholoģe norāda, ka uzzīmēt varmākas portretu ir tikpat grūti kā upura portretu. "Ir noteiktas pazīmes, kas var liecināt, ka kāds cilvēks var būt varmāka, bet tās tikpat labi varbūt tā cilvēka iezīmes... Ir ļoti sarežģīti.

Varmākas var būt no ļoti atšķirīgiem sociālajiem slāņiem - gan bezdarbnieki, gan prestižu profesiju pārstāvji. Droši vien vērtīgākais ieteikums ir skatīties uz jebkura cilvēka uzvedību."

Rēdliha stāsta, ka pārlieku liela ieinteresētība nodrošināt atbalstu kādam vecākam ar maziem bērniem, piemēram, dedzīga pieteikšanās uz bērnu pieskatīšanu, var būt iespējamie signāli, kas būtu jāvērtē - kādi ir šī cilvēka patiesie motīvi. "Bieži vien ir pierādījies, ka cilvēki, kuriem galu galā nav bijuši labi nodomi, ir tie, kuri vienmēr ir gatavi palīdzēt. Protams, ir labi, ka sabiedrības locekļi viens otram ir gatavi palīdzēt, bet ir kaut kādas pazīmes, kas var likties aizdomīgas."

Varmākas bieži vien var radīt ļoti labu priekšstatu par sevi, esot šarmanti un komunikabli, norāda psiholoģe. "Ar cietušajiem bērniem es esmu pārrunājusi to un sapratusi, ka varmākas ļoti labi orientējas bērna vajadzībās, kas nozīmē, ka viņš zina, ka bērnam ir vajadzīga gana daudz uzmanības un rūpju. (..) Varmākas ir ļoti viltīgi gan ar pieaugušajiem, gan ar bērniem."

Kādi ir centra "Dardedze" galvenie virzieni un kādu palīdzību centrā var saņemt, kādi ir seksuālās vardarbības veidi, kas ir kaitnieciska seksuāla uzvedība bērnu un pusaudžu vidū un vai tas nozīmē, ka jaunais cilvēks izaugs par varmāku? Tāpat - kāpēc sabiedrībai ir tāls ceļš ejams līdz nulles tolerancei, ja runa ir par vardarbību, noskaidro video intervijā ar centra "Dardedze" psiholoģi Līgu Rēdlihu!

Portāls "Apollo.lv" turpina projektu "Upura cīņa", kas dod balsi tiem, kuri ir pieredzējuši seksuālu vardarbību savas dzīves laikā. Sarunās ar cietušajiem un speciālistiem, tiek izgaismotas problēmas un lauztas stigmas, kas valda par un ap šo vēl aizvien neērto tematu - seksuālā vardarbība.

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridiskais spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no lietas nodarījuma smaguma, ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem, vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

Foto: MAF logo

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Upura cīņa" saturu atbild TVNET grupa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu