Papildināts saraksts ar valstīm, kuru izsniegtie Covid-19 sertifikāti atbilst ieceļošanas prasībām Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Leio McLaren /Unsplash

Otrdien, 24. augustā, valdība nolēma papildināt valstu sarakstu, kuru izsniegtie Covid-19 potēšanās, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa sertifikāti ir uzskatāmi par apliecinājumu atbilstībai ieceļošanas prasībām Latvijā, iekļaujot tādas valstis kā Lielbritānija, ASV, Austrālija, Izraēla, Jaunzēlande un Kanāda.

Ārlietu ministrija (ĀM) norādīja, ka minētajās valstīs nav sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas, testa un pārslimošanas sertifikāta ar Eiropas Savienību (ES). Paredzēts, ka grozījumi Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai stāsies spēkā šī gada 1. septembrī.

ĀM skaidroja, ka noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" patlaban paredz, ka Latvijā var ieceļot personas, kuras ir vakcinētas, pārslimojušas Covid-19 vai veikušas Covid-19 testu.

Tāpat noteikumi paredz, ka atbilstību iepriekš minētajām prasībām apliecina ar sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu vai līdz 1. septembrim - arī citā ES dalībvalstī, Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstī, Šveicē vai Lielbritānijā izsniegtu derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa apliecinājumu.

ĀM akcentēja, ka tādējādi patlaban vakcinētām personām ir iespēja ieceļot Latvijā tikai no vienas trešās valsts - Lielbritānijas, uzrādot vakcinācijas apliecinājumu, kas nav sadarbspējīgs. Pašreizējā situācijā personas, kas trešajās valstīs vakcinējušās ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atzītām vakcīnām un tām ir atbilstošs apliecinājums, bet tas nav sadarbspējīgs sertifikāts, nevar ieceļot Latvijā bez papildu ierobežojumiem. ĀM ieskatā, šāda situācija rada nopietnas ceļošanas grūtības un raisa plašu neizpratni no tautiešiem ārvalstīs, jo īpaši tajās valstīs, kur mīt lielas latviešu diasporas un vakcinācijas aptvere ir augsta vai saslimstības ar Covid-19 rādītāji ir zemi, tas ir, ASV, Austrālijā, Izraēlā, Jaunzēlandē un Kanādā.

Tāpat ĀM norādīja, ka, lai nodrošinātu diasporas pārstāvju saikni ar Latviju pandēmijas krīzes apstākļos, būtu svarīgi veicināt labvēlīgus apstākļus ceļošanai. Ņemot vērā diasporas iesaisti arī biznesa veicināšanā un inovāciju attīstībā, Latvijas apmeklējums ir svarīgs arī ekonomikas atveseļošanas procesa nodrošināšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu