ASV plāno pabeigt evakuāciju no Afganistānas 31.augustā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Afganistānas pilsēta Dželalabada
Afganistānas pilsēta Dželalabada Foto: Pajhwok Afghan News/Handout via REUTERS

ASV nav mainījušas plānus pabeigt savu pilsoņu un Savienotās Valstis atbalstījušo afgāņu evakuāciju no Afganistānas līdz 31.augustam, otrdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Viņš uzsvēra, ka evakuācija jāpabeidz pēc iespējas drīz, jo pieaug teroristu grupējuma "Islāma valsts" Afganistānas atzara uzbrukumu draudi.

"Jo drīzāk mēs varam pabeigt, jo labāk," sacīja Baidens Baltajā namā, piebilstot, ka katra diena "rada papildu risku mūsu karavīriem".

"Mēs pašlaik gatavojamies pabeigt [evakuāciju] 31.augustā," teica Baidens.

ASV prezidents norādīja, ka šī termiņa ievērošana būs atkarīga no tā, vai talibi turpinās sadarboties un atļaus piekļūt Kabulas lidostai tiem, kurus paredzēts evakuēt.

"Esmu lūdzis Pentagonu un Valsts departamentu [sagatavot] rezerves plānus [evakuācijas beigu] termiņa pagarināšanai, ja tas būs nepieciešams," piebilda Baidens.

Viņš teica, ka ir "akūts un pieaugošs risks, ka var uzbrukt teroristu grupējums, kas pazīstams kā ISIS-K". Ar šo saīsinājumu angļu valodā tiek apzīmēts teroristu grupējuma "Islāma valsts" atzars "Islāma valsts Horasānā", kas darbojas Afganistānā.

"Katra diena, kad mēs tur esam, ir vēl viena diena, kad mēs zinām, ka ISIS-K mēģina uzbrukt [Kabulas] lidostai, kā arī gan ASV, gan sabiedroto spēkiem un nevainīgiem civiliedzīvotājiem," sacīja Baidens.

Viņš arī pavēstīja, ka kopš 14.augusta ASV evakuējušas no Afganistānas 70 700 cilvēkus, tostarp 6400 cilvēkus pēdējo 12 stundu laikā.

Pēc amerikāņu amatpersonu teiktā, starp evakuētajiem ir vairāk nekā 4000 ASV pilsoņu.

Jau ziņots, ka G7 valstu līderi virtuālā samitā otrdien pieprasīja talibiem garantēt drošu izkļūšanu no Afganistānas pēc 31.augusta, kas ir ārvalstu spēku izvešanas gala termiņš.

Savukārt Eiropas Savienības līderi samitā aicināja Baidenu nodrošināt, lai ASV speki turpina Kabulas lidostas apsargāšanu, līdz būs pabeigta visu valsti pamest gribošo afgāņu evakuācija.

Talibi pirmdien brīdināja par sekām, ja Vašingtona un tās sabiedrotie pagarinās savu spēku atrašanos valstī pēc noteiktā termiņa un otrdien atkārtoti uzsvēra, ka termiņš pēc 31.augusta netiks pagarināts.

Pasaulē strauji pieaug pret Rietumvalstīm vērstā kritika par karaspēka izvešanu no Afganistānas, dodot iespēju gandrīz visu valsti savā kontrolē pārņemt islāmistu grupējumam "Taliban". 15.augustā talibi ieņēma galvaspilsētu Kabulu un prezidents Ašrafs Gani aizbēga no valsts.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu