Infektologs: Man nav labas ziņas par rudeni (102)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis.
Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA

Diemžēl man nav labas ziņas par rudeni, jo saslimstība pieaugs, trešdien, 25. augustā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Infektologs Uga Dumpis komentēja arī Covid-19 delta varianta izplatību Latvijā: "Tiem, kas nav vakcinēti, ir liela varbūtība, ka šajā sezonā pārslimos šo vīrusu. Mūsu uzdevums ir, lai tas nenotiek uzreiz. Inficēšanās pamatā notiek slikti vēdinātās telpās un ilgstoši vai īslaicīgi uzturoties kopā. Arī vakcinētie ar delta variantu var slimot vieglā formā."

Infektologa vērtējumā, diemžēl ir skaidrs, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaugs, jautājums esot tikai par "viļņa lielumu", kuru nevarot prognozēt. Attiecīgi valsts uzdevums esot nodrošināt, lai plaša saslimstība nenotiek vienlaicīgi, piemēram, mazinot lielākos infekcijas izplatīšanās riskus, kas vērojami slēgtās un slikti vēdinātās telpās.

Dumpis atkārtoti uzsvēra, ka Latvijas lielākā problēma cīņā pret Covid-19 ir zemā vakcinācijas aptvere. Tiek, kas nav vakcinēti, ar lielu varbūtību šajā ziemas sezonā Covid-19 pārslimos, prognozēja eksperts.

Dumpis atzīmēja, ka Covid-19 riska grupas nav mainījušās un joprojām tie ir seniori, hroniski slimie iedzīvotāji, cilvēki ar paaugstinātu asinsspiedienu un svaru u.tml. Viņu satrauc arī aktīvāka Covid-19 izplatība jauniešu vidē - gan tādēļ, ka daļai bērnu slimība norit gana smagi, gan tāpēc, ka viņi tālāk infekciju var aiznest pie riska grupu iedzīvotājiem.

Eksperts neparedz, ka bērnu vakcinācija pret Covid-19 būs obligāta, turklāt šajā jomā vēl tiekot gaidīt dažādu pētījumu rezultāti, piemēram, vai bērniem varētu potēt mazākas vakcīnu devas, vai būs kādas jaunas uz bērniem orientētas vakcīnas.

Tomēr kopumā, pēc Dumpja vārdiem, bērnu vakcinēšana nav tas, uz ko pašlaik vajadzētu koncentrēties, jo galvenais joprojām ir sasniegt augstāku vakcinācijas aptveri pieaugušo vidū, kuriem slimība ir bīstamāka.

Iknedēļas testēšanu skolās Dumpis atbalsta - lai arī varbūt tā varētu notikt vēl biežāk, tomēr būšot labi arī reizi nedēļā, turklāt tā sniegs plašāku ieskatu par Covid-19 izplatību bērnu ģimenēs, tātad sabiedrībā kopumā.

Taujāts, kas viņu izbrīna atsevišķu grupu virzītajā pretvakcinācijas kampaņā, Dumpis izteicās, ka viņu pārsteidz teju viss, bet absurda kalngals esot redzēt vakcinētus tautas priekšstāvjus, kas arī organizē pretvakcinēšanās kustību.

Jau vēstīts, ka veselības aprūpes nozarē nešaubās, ka sekos vēl viens Covid-19 uzliesmojums, turklāt lielākas raizes nekā iepriekš ir arī par bērniem. To veicina Covid-19 jaunā Delta varianta augstais lipīgums un straujāka slimības norise. Tas jau liek pārskatīt hospitalizēšanas algoritmus, tostarp, gatavojoties arī lielāka bērnu skaita ārstēšanai slimnīcā.

Nozarē pagaidām gan atturas prognozēt, vai tas nozīmēs vairāk pārslogotas slimnīcas, kā bija iepriekšējā vilnī - kopš pandēmijas sākuma Latvijā vairāk nekā 14 000 Covid-19 slimnieku ārstējušies slimnīcā, bet cīņā ar slimību dzīvību zaudējuši vairāk nekā 2500 cilvēku.

Latvijā Delta variants nu jau ir absolūti dominējošs un veido gandrīz 100%, kamēr tā dēvētais Lielbritānijas, jeb Alfa variants, kura ietekmi izjutām pavasarī, praktiski izzudis.

Taču atšķirībā no pavasarī dominējošā varianta, kas jau bija lipīgāks nekā iepriekšējie, jaunais var būt vēl divreiz lipīgāks. Tas nozīmē – no viena slimnieka tālāk saslimst divreiz vairāk cilvēku. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) epidemiologi novērojuši, ka praksē tas nozīmē, ka vīrusam ienākot mājsaimniecībā tagad visbiežāk saslimt visa ģimene, kamēr iepriekš - tikai daļa.

Lai arī skaitļos pagaidām salīdzinoši neliels, saslimstības pieaugums sākās jau jūlija beigās. Pamatā slimo nevakcinētie (pēc SPKC datiem - 82% no saslimušajiem), un. ņemot vērā salīdzinoši zemo vakcinācijas līmeni (pēc Veselības ministrijas datiem - 38% iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti), tas nozīmē, ka Delta variantam ir kur ieskrieties.

Modelēt prognozes par tālāko pieaugumu SPKC gan nesteidz, taču Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska augusta sākumā intervijā LTV "Rīta Panorāma" lēsa, ka nevakcinēti cilvēki no Covid-19 visticamāk izvairīties nevarēs.

Komentāri (102)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu