Zināms, kādus vārdus Rīgas Zooloģiskais dārzs devis lūsēniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Zooloģiskā dārza lūsēniem doti vārdi Demija un Rems. 

26.augustā plkst.15 notiks vārda došanas svinības 27.maijā dzimušajiem lūsēniem.

Vārdus mazuļiem izraudzījās Jēkabpils novada iedzīvotāji, un tie tiks ierakstīti starptautiskajā Eiropas lūšu ciltsgrāmatas (ESB) reģistrā un Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) vedīs uz Jēkabpili īpašu krusttēva apliecību.

Vārdi izvēlēti no vairāk nekā 200 priekšlikumiem, un priekšroka izvērtēšanā bija tiem, kas sākās ar "D" un "R", jo tādi ir arī lūsēnu vecāku Dadzes un Rubīna vārdu pirmie burti.

Nebēdnīgo lūsēnu parādīšanās pasaulē šogad bija pārsteigums, jo Rīgas zoodārza "veterāns" 10 gadus vecais lūsis Rubīns ar nepilnus trīs gadus veco lūsenīti Dadzi tika iepazīstināts tikai pagājušajā ziemā.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza un Jēkabpils sadarbība ilgst jau vairāk nekā astoņus gadus un ir visnotaļ likumsakarīga, jo pilsētas ģerboni rotā lūsis. Jēkabpilieši Rīgas zoodārzā dzimušajiem lūšiem iepriekš devuši visai skanīgus vārdus - Jakobīne, Hercogs, Jete, Lūsija, Ambēra, Jēkabs, Jākobs u.c.

Viens no lūsēniem - Hercogs nu dzīvo Rīgas sadraudzības pilsētas Kobes zoodārzā Japānā. Pārējie nonākuši gan dažādos ārvalstu zoodārzos, gan Polijā, kur ar Pasaules Dabas fonda atbalstu tiek realizēta lūšu atkalatjaunošanas programma.

Daudzviet Eiropā Eirāzijas lūsis (Lynx lynx) un, tostarp, tā Latvijā sastopamā pasuga ziemeļu lūsis (Lynx lynx lynx), savvaļā ir nopietni apdraudēta un ir ļoti svarīgi to pilnvērtīgi saglabāt arī nebrīvē, tāpēc kopš 2002.gada visi dati par lūšiem zoodārzos un citur nebrīvē tiek apkopoti lūšu Eiropas ciltsgrāmatā.

Jaunizveidotajam Rīgas zoodārza lūšu pārim Eiropas zoodārzos nav radinieku, kas šī lūšu pāra iespējamos pēcnācējus padara īpaši vērtīgus Eiropas lūšu sugas saglabāšanas projekta ietvaros.

Lūsi Rubīnu savulaik atrada kādā Vidzemes mājas pagalmā, savukārt lūseni Dadzi no Viļakas mežiem uz zoodārzu atveda mežstrādnieki.

Kopumā, 20 gadus piedaloties lūšu vairošanas programmā, Rīgā un Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi" dzimušie lūši nosūtīti uz zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un citur.

Apdraudēto sugu saglabāšana nebrīvē ir visai komplicēts process, kura mērķis ir daudzviet izzūdošu dzīvnieku sugu ģenētiski pilnvērtīgu īpatņu kopuma saglabāšana nebrīvē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu