Ķīnai bijušas efektīvas sarunas ar talibiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: john smith 2021/Shutterstock.com

Ķīna izveidojusi "atvērtu un efektīvu komunikāciju un konsultācijas" ar Afganistānas kustību "Taliban", trešdien apliecināja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Vans Veņbiņs, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc Ķīnas vēstnieka Afganistānā sarunām ar talibu pārstāvjiem.

Tuvākas detaļas par vēstnieka Vana Ju sarunām ar talibu politiskā biroja vadītāja vietnieku Abdussalamu Hanafi viņš nesniedza.

Ķīna uzskata Kabulu par "svarīgu platformu un kanālu abām pusēm, lai apspriestu visa veida svarīgus jautājumus", norādīja Vans.

Pagājušajā mēnesī vēl pirms talibu kaujinieku izvērstās vērienīgās militārās operācijas Ķīna uzņēma talibu delegāciju, ko vadīja viens no islāmistu kustības līderiem Abdulgani Baradars.

Ķīnas vēstniecība Afganistānā turpina darbu, un Pekina norādījusi, ka neplāno visu savu pilsoņu evakuāciju no Afganistānas, vienlaikus kritizējot ASV par haotisko evakuācijas operāciju Kabulas lidostā.

"Mēs vienmēr esam respektējuši Afganistānas suverēno neatkarību un teritoriālo integritāti, īstenojuši neiejaukšanās politiku Afganistānas iekšējās lietās un pieturējušies pie draudzības politikas pret visu Afganistānas tautu," žurnālistiem brīfingā Pekinā sacīja Vans.

"Ķīna ciena Afganistānas tautas neatkarīgos lēmumus par savu nākotni un likteni, atbalsta afgāņu vadītu un afgāņu noteiktu principu īstenošanu un ir gatava turpināt attīstīt draudzības un sadarbības kaimiņattiecības ar Afganistānu un spēlēt konstruktīvu lomu valsts mierā un rekonstrukcijā," sacīja Vans.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu