Foto ⟩ Vītoliņš: Mums ir pietiekami augstas klases spēlētāji, kuri ātri saprot spēli

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Panākums olimpiskā kvalifikācijas turnīra ievadā ir patīkams, bet Latvijas hokeja izlasē nevalda eiforija, jo ikviens apzinās, cik nozīmīgas ir nākamās divas spēles turnīrā, pēc spēles preses konferences teica valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas vīriešu hokeja izlase ceturtdien ar uzvaru pār Itāliju sāka cīņu par ceļazīmi uz 2022.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Latvija pieveica Itāliju ar 6:0 (2:0, 2:0, 2:0).

Divus vārtus Latvijai guva Miks Indrašis, pa vieniem - Jānis Jaks, Rodrigo Ābols, Kristiāns Rubīns un Kaspars Daugaviņš.

Par labāko spēlētāju Latvijas komandā tika atzīts vārtsargs Ivars Punnenovs, kurš tvēra visus 16 metienus, bet viesiem - aizsargs Daniels Glira.

"Vēlos apsveikt visus Latvijas līdzjutējus ar uzvaru. Jutām atbalstu. Paldies arī puišiem. Bija jūtams, ka spēles sākums ir nervozs, bet mums izdevās gūt divus ātrus vārtus, kas bija vajadzīgs," par spēli saka Vītoliņš. "Šodien uzdevums ir izpildīts, bet ir pie kā piestrādāt. Rītdien jau nākamā spēlē, gatavosimies tai."

"Šī ir tikai viena spēle, eiforijā nekrītam, jo zinām, cik svarīgas ir nākamās divas," nosvērts ir Vītoliņš.

Vītoliņš arī paslavēja Itālijas izlasi, sakot, ka spēles rezultāts nebūt neataino notikumus laukumā. Trenera vērtējumā itāļi demonstrēja labu sniegumu.

"Pirmajā trešdaļā pie 2:0 nedaudz atlaidāmies, ļaujot itāļiem pāriet uzbrukumā. Tāpat pirmajā periodā trūka metienu pa vārtiem, kam pievērsām uzmanību. Otrajā trešdaļā mēs viņus viennozīmīgi pārmētājām. Pagaidām vairākums nedaudz klibo, bet cerams, ka ar katru nākamo spēli kļūs labāk," dažus no izlases pagaidu vājajiem posmiem uzskaita Vītoliņš.

"Kaut kur arī jānospēlē asāk. Tāpat jāpiestrādā pie iemetieniem, jo šodien svarīgos momentos, īpaši mazākumā, savā aizsardzības zonā tos zaudējām. Tas pretiniekiem ļauj ilgāk uzturēties uzbrukuma zonā. Kopumā gan jāsaka, ka puiši spēlēja labi un ļoti pašaizliedzīgi. Tvēra ripas uz sevi," gandarījums dzirdams galvenā trenera balsī.

Tieši pirms mēneša Vītoliņš kļuva par Latvijas izlases galveno treneri. Speciālists jau rēķinājās ar ierobežoto laika apjomu pirms turnīra un atbildību, kas gulstas uz pleciem, mēģinot aizvest izlasi uz olimpiskajām spēlēm.

"Zināju, uz kurieni nāku. Mums ir pietiekami augstas klases spēlētāji, kuri ātri saprot spēli," par lēmumu pieņemt Latvijas Hokeja federācijas piedāvājumu saka treneris.

Par valstsvienības kapteini olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā iecelts Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Pitsburgas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers. Ierindā ir arī Lauris Dārziņš un Kaspars Daugaviņš, bet Vītoliņš pirms turnīra atklāja, ka kapteiņa uzšuvi labprāt piemēro tāda tipa spēlētājiem kā Bļugers - laukumā veic lielu darba apjomu un ir "melnā darba" darītājs.

"Lai arī pagājušajā nedēļā neizdevās nospēlēt pret norvēģiem, jūtos labi. Spēles beigās nedaudz jutu nogurumu, bet tas bija gaidāms. Arī ar kapteiņa uzšuvi jūtos labi. Cenšos neko nemainīt, vairāk vēlos rādīt labu piemēru," atklāj centra uzbrucējs.

"Pat neatminos, kad pēdējo reizi biju kapteinis. Varbūt U-18 izlasē. Ja ne tolaik, tad bērnībā noteikti," pauž Bļugers, kurš pirmo kapteiņa uzšuvi ieguva Baldera Hokeja skolā (BHS).

Treneris Vītoliņš neslēpa, ka pirms spēles pret Ungāriju virknējumos būs nelielas izmaiņas, jo šajā turnīrā gribētos pārbaudīt visus pieejamos hokejistus. Mačā pret Itāliju nepiedalījās uzbrucējs Deniss Smirnovs un aizsargs Sandis Smons.

"Tagad uzreiz negribas pieņemt lēmumu, bet noteikti apdomāsimies. Mūsu rīcībā ir 22 laukuma spēlētāji un trīs vārtsargi. Visi gatavosimies rītdienas spēlei un no rīta arī pateiksim, kurš spēlēs vakarā," pirms spēles pret Ungāriju saka Vītoliņš, uzsverot, ka pretinieku nedrīkst nenovērtēt.

"Jābūt gataviem tam, kas šodien notika pret Franciju. Pēc pirmā perioda ungāri bija vadībā ar 2:0. Jāsaprot, ka visi tagad māk slidot, mest un apvest. Viena paviršība var maksāt dārgi," skaidro pieredzes bagātais speciālists. "Neatkarīgi vai tā ir Ungārija, vai Kanāda, apzināmies, ka šis turnīrs ir svarīgs. Nedrīkstam pieļaut nevienu kļūdu."

Pirms tam Ungārijas un Francijas hokejistu cīņā ar 5:3 pārāka bija Francija.

Piektdien Latvijas hokejistiem plkst.20 paredzēts mačs pret Ungāriju, bet 29.augustā Latvija turnīru noslēgs ar dueli pret Franciju, kas sāksies plkst.17.

Divās pārbaudes spēlēs pirms kvalifikācijas turnīra Latvija piektdien un sestdien ar 4:2 uzvarēja Norvēģiju un ar 1:4 tai zaudēja.

Šis ir pirmais turnīrs Latvijas hokeja izlasei jaunā trenera Harija Vītoliņa vadībā. Treneru kolektīvā ir Viktors Ignatjevs, Artis Ābols, Raimonds Vilkoits, vārtsargu treneris Juris Klodāns un Kārlis Zirnis.

Paralēli olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Rīgā vēl astoņas valstsvienības sadala divas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādi. D grupā Bratislavā tiekas slovāki, baltkrievi, austrieši un poļi. Savukārt Oslo bez mājiniekiem norvēģiem piedalās arī dāņi, dienvidkorejieši un slovēņi. Startu olimpiskajās spēlēs izcīnīs tikai grupu uzvarētāji.

 

Latvijas izlase ir piedalījusies četrās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc kārtas - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos -, bet uz 2018.gada Phjončhanas Olimpiādi ceļazīme netika izcīnīta.

Dalība turnīrā Pekinā jau nodrošināta Kanādai, Krievijai, Somijai, Zviedrijai, Čehijai, ASV, Vācijai, Šveicei un mājiniecei Ķīnai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu