Latvijā lielākā atrastā milžu pūpēža apkārtmērs - 166 centimetri, vēstī "ReTV"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apaļpūpēdis.
Apaļpūpēdis. Foto: Dabas dati

Pūpēža diametrs var sasniegt 50 un pat vairāk centimetru, bet svars var būt līdz pat desmit kilogramiem - tas ir milzu apaļpūpēdis, kas vairumā un lielos izmēros pamanījies izaugt vairākos piemājas dārzos, mauriņos un pļavās. Kādam tik lieli pūpēži ir pārsteigums, bet citi tos arī ēdot, vēstī kanāls "ReTV".

Milzīgs pūpēdis pie pūpēža - šāda aina paveras kādā pļavā Mārupes novadā. Pūpēži tur saauguši lielā daudzumā.

"Pagājušo gadu rudenī mēs tikai vienu atklājām. Šogad nejauši aizbraucām uz to lauku, tur bija pilns lauks ar tiem. Atradām aptuveni 48,

bet, iespējams, tur ir vairāk, jo tur pagara zāle ir, tur jāmeklē," saka Dace Felkere-Fjodorova, Mārupes novada iedzīvotāja.

Pēdējās nedēļas laikā ar milzu pūpēžiem, iemūžinot tos fotogrāfijās, ar tām sociālās saziņas vietnē "Facebook" dalījies ne viens vien, turklāt - atsevišķu pūpēžu izmērs ir patiesi iespaidīgs. Daces Felkeres-Fjodorovas atsūtītajā fotogrāfijā redzamā pūpēža apkārtmērs esot 165 centimetri.

Viens pie otra lielā izmērā pūpēži izauguši arī Skrundas iedzīvotājas dārzā. Telefonsarunā viņa stāsta, bijuši arī jau iepriekšējos gadus, bet šogad saauguši daudz. Kad vēl bija silts un sākās lietainais laiks, tad arī tie parādījās. Augot ļoti strauji.

"Ir gan lieli, gan arī ļoti lielās platībās. Ir vairākās vietās ne tikai vienā.

Es tos vienkārši nolasu un komposta kaudzē, lai neizplešas vēl vairāk un tālāk, lai var zālienu nopļaut,"

 stāsta Inga Rožukalna, Skrundas iedzīvotāja.

Ieraugot milzīgos pūpēžus, kā var novērot interneta komentāros, daudziem tas ir pārsteigums. Taču ne viens vien arī komentē un pat dalās fotogrāfijās, ka tie esot ēdami. Pirmo reizi milzu apaļpūpēdis pagaršots arī Mārupes novada iedzīvotājas ģimenē.

"Pirmā reize, bet iepriekš meklēju informāciju par viņiem, tā kā pārliecinājos, ka ir ēdami, tad arī nodegustējām, un ļoti garšīgi.

Pagatavojām tā kā karbonādi, bet bija ļoti garšīgi. Grūti pateikt. Nevar saprast. Tā kā kaut kas starp vistas gaļu, bet nav tā vistas gaļas garša, bet kaut kas tā kā sēne, kaut kas pa vidu," saka Dace Felkere-Fjodorova.

To, ka milzu apaļpūpēdis ir ēdams, apstiprina arī mikoloģe Inita Dāniele. Viņa arī izveidojusi neparasto un ēdamo sēņu TOP 10, kurā milzu apaļpūpēdis ierindots pirmajā vietā.

"Pirmajā vietā bija milzu apaļpūpēdis, milzīgs pūpēdis, ne ar ko nevar sajaukt, arī viena no manām mīļākajām ēdamām sēnēm.

Vispār tās manas visas desmit sēnes bija, kuras nevajag vārīt, bet cept uzreiz. Es nevācu vārāmās sēnes. Otrā bija sēra piepe, arī liela, skaista, dzeltena oranžā piepe, aug uz lapu kokiem, arī ne ar ko nesajaucama. Tad vēl man bija iekļauta porcelāna tintene, ir ļoti jāuzmanās, ka varbūt kopā ar alkoholu indīga, bet tā arī viena no tādām garšīgākām sēnēm, kuru viegli atšķirt."

Aprakstot TOP 10 neparastās un ēdamās sēnes, par milzu apaļpūpēdi Inita Dāniele raksta - ēdams, kamēr iekšpusē stingrs un balts. Ja iekšpuse kaut drusku sāk dzeltēt – tad vairs nē. Jāpiebilst, ka milzu apaļpūpēdis ir pats lielākais pūpēdis pasaulē, pēc pieejamās informācijas gan dabasdati.lv, gan latvijasdaba.lv, lielākajam Latvijā līdz šim atrastajam pūpēdim apkārtmērs bijis 166 centimetri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu