AM pirmdien parakstīs vispārīgo vienošanos par 200 bruņumašīnu iegādi 200 miljonu eiro vērtībā (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Somijas uzņēmuma "Patria" ražotā 6x6 bruņumašīna.
Somijas uzņēmuma "Patria" ražotā 6x6 bruņumašīna. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdien, 30. augustā, plkst. 10 Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīs vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi no uzņēmuma "Patria", kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei, informē Aizsardzības ministrija.

Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

Plānots, ka pirmās jaunās 6x6 bruņumašīnas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā nonāks jau šī gada oktobrī.

Iepirkuma rezultātā līdz 2029. gadam Nacionālie bruņotie spēki saņems savām vajadzībām atbilstošus bruņu transportlīdzekļus, kā arī tiks nodrošināta vietējo uzņēmumu iesaiste projektā, paredzot Latvijā veikt to uzturēšanu, remontu un nākotnē iespējamo modernizāciju.

Tāpat projektā, piesaistot vietējos uzņēmējus, vienlaikus tiek gan veiktas investīcijas Latvijas ekonomikā, gan arī nodrošināta piegāžu drošība, kas bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

Pašlaik jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu projektā piedalās Latvija un Somija, kā arī interesi par iesaisti ir izrādījusi Zviedrija, kas oficiālas sarunas par iepirkumu plāno uzsākt šī gada septembrī.

Lai gan Igaunija pēc nodomu protokola parakstīšanas ar Latviju un Somiju vēlāk apturēja savu dalību projektā, tai un jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

Jau ziņots, ka 2019. gada 17. decembrī Latvija kopā ar Igauniju un Somiju parakstīja nodomu vēstuli par kopīgas bruņu transportlīdzekļu sistēmas izveidi, ko iecerēts pielāgot katras valsts sauszemes spēku vajadzībām.

Savukārt 2020. gada 29. janvārī aizsardzības ministrs A. Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Kaikonens parakstīja tehnisko vienošanos par Latvijas un Somijas bruņoto spēku mobilitātes uzlabošanu, izstrādājot jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes.

Igaunija parakstīja tehnisko vienošanos vēlāk, bet pēc tam nolēma nepievienoties pētniecības un izstrādes līgumam.

2020. gada 15. oktobrī starp Latviju, Somiju un uzņēmumu "Patria Land Oy" parakstīts pētniecības un izstrādes līgums, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli.

Šī gada 26. maijā Ādažu poligonā notika "Patria" jaunā 6x6 transportlīdzekļa prototipa prezentācija, savukārt 15. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja informatīvo ziņojumu "Par 6x6 bruņutransportieru iegādi Taktiskās mobilitātes spējas attīstības ietvaros", kas paredzēja gatavošanos slēgt starpvaldību līgumu ar Somiju par uzņēmuma "Patria" ražoto transportlīdzekļu iegādi.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu