Delta variants dubulto Covid-19 pacientu hospitalizācijas risku (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mongkolchon Akesin/shutterstock.com

Līdz šim pētījumos galvenokārt tika pārbaudīts inficēšanās risks ar delta variantu. Jaunajā pētījumā tagad atklāts, ka arī hospitalizācijas risks ir palielināts - lai gan ar iebildēm.

Tiem, kuri inficējušies ar koronavīrusa delta variantu, hospitalizācijas risks ir divreiz lielāks nekā alfa varianta gadījumā. Par to ziņots Lielbritānijas pētījumā, kas publicēts žurnālā "The Lancet Infectious Diseases".

Pētījumā Ketrīnas Tohigas vadītā komanda no 29. marta līdz 23. maijam Anglijā analizēja 43 338 Covid-19 gadījumu veselības datus, tostarp vakcinācijas statusu, neatliekamo palīdzību, hospitalizāciju un citus datus par pacientiem. Tikai 1,8 procenti skarto cilvēku bija pilnībā vakcinēti pret koronavīrusu. Trīs ceturtdaļas nebija vakcinētas nemaz, bet 24 procenti bija saņēmuši tikai vienu no divām nepieciešamajām vakcīnas devām.

"Šī pētījuma rezultāti mums galvenokārt parāda hospitalizācijas risku tiem, kuri nav vai ir tikai daļēji vakcinēti," 

sacīja pētījuma līdzautore, Kembridžas universitātes statistiķe Anna Presanisa.

Visi vīrusa paraugi tika sekvenēti, lai noteiktu, ar kuru Covid-19 variantu pacienti bija inficēti. Nedaudz mazāk par 80% gadījumu inficēšanos izraisīja alfa variants, bet pārējos - delta.

Aptuveni 2% inficēto tika hospitalizēti 14 dienu laikā pēc pirmā pozitīvā testa rezultāta. Ņemot vērā faktorus, kas veicina smagu Covid-19 slimību, to skaitā vecumu, etnisko piederību un vakcinācijas statusu, pētnieki atklāja, ka hospitalizācijas risks ar delta variantu bija vairāk nekā divas reizes lielāks nekā ar alfa variantu.

Kopš pētījumam dati tika apkopoti, ļoti lipīgais delta variants ir strauji izplatījies. Pēc autoru domām, ar delta vīrusa paveidu tagad ir saistīti vairāk nekā 98 procenti jauno koronavīrusa gadījumu Lielbritānijā.

"Mēs jau zinām, ka vakcinācija ir lieliska aizsardzība pret deltu,” sacīja pētījuma līdzautors, Apvienotās Karalistes Nacionālā infekcijas dienesta epidemiologu konsultants Gavins Dabrera.

"Ir ļoti svarīgi, lai tie, kuri nav saņēmuši divas vakcīnas devas, to izdarītu pēc iespējas ātrāk," viņš aicināja.

Trūkst informācijas par agrākajām slimībām

Kā vienu no sava pētījuma trūkumiem tā autori min faktu, ka pētījumā nebija iekļauti dati par pacientu agrākajām saslimšanām. Tātad nevar izslēgt iespēju, ka veseliem cilvēkiem ne vienmēr ir lielāks risks saslimt smagākā formā, vai arī šis risks nav tik augsts, kā tika noteikts pētījumā.

Tāpat ir iespējams, ka pētījuma laikā ir mainījušies kritēriji, pēc kādiem slimnīcās uzņem pacientus. Zinātnieki vismaz mēģināja pēc iespējas samazināt šos faktorus savos aprēķinos.

Covid-19 delta variants, kas sākotnēji tika konstatēts Indijā, tagad ir dominējošais daudzās valstīs, piemēram, Lielbritānijā un Latvijā. Eksperti paredz, ka tas lielā mērā izspiedīs citus variantus visā pasaulē - ja vien neizplatīsies vēl lipīgāks variants. Anglijā delta pirmo reizi tika atklāta martā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu