Mācību gads pie datora. Kā saudzēt savu veselību? Stāsta pašmāju speciāliste

Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītais gads skolēniem, studentiem, kā arī pieaugušajiem, ievērojot valstī noteiktos Covid-19 pandēmijas ierobežojumus, pagāja, garas stundas pavadot pie datora ekrāna. Vairākas stundas nekustīgi sēžot pie datora, skolēniem ir risks iedzīvoties veselības problēmās. Noderīgus padomus, kā par sevi parūpēties, sniedz veselīga dzīvesveida aktīviste, fitnesa modele un pasaules čempione bodibildingā Anita Pužule.

"Gan savu klientu, gan paziņu bērnu, kā arī pieaugušo vidū redzu, ka par sevi liek manīt problēmas, kas gūtas, ilgas stundas pavadot pie datora. Man šķiet, ka mēs tā arī neiemācāmies sekot līdzi savai stājai, ja vien mums to neuzspiež. Piemēram, kad es gāju skolā, pedagogi ļoti stingri skatījās, lai bērni sēž taisnām mugurām, kā arī vecāki mājās pievērsa tam uzmanību.

Savukārt mūsdienās, kad esam pieraduši pie modernajām tehnoloģijām – planšetēm, tālruņiem un datoriem, tad saliektā mugura un kūkums jau kļūst par automātisku pozu. Šobrīd arī uz ielas var pamanīt jauniešus, kuriem ir izveidojies muguras izliekums, ko var labot tikai medicīniski, nevis pašu spēkiem," situāciju sarunā ar "Apollo.lv" raksturo Anita Pužule.

"Jauniešiem pašiem vajadzētu piedomāt pie tā, kā viņi sēž pie datora un kādu pozu ieņem. Nesēdēt pie datora, planšetes vai telefona vairāk kā stundu vienā noteiktā, sastingušā veidā. Celties izstaipīties un izkustēties. Tas nepieciešams gan acīm, gan rokām, gan visa ķermeņa normālai darbībai.

Pats galvenais, kas jāpatur prātā, ir izkustēšanās. Lai arī pagaidām mūs pārsteiguši rudenīgi laikapstākļi, vajadzētu vēl kārtīgi izkustētis svaigā gaisā. Vēl ir jāizbauda visas aktivitātes svaigā gaisā nevis tā vietā jāsēž mājā pie viedierīcēm."

Ja arī pie datora jāpavada ilgas stundas, Anita Pužule min trīs būtiskas lietas, kas jāievēro.

Izstaipīšanās

"Pirmkārt, ir pareizi jāizstaipās. Internetā ir pieejami vairāku speciālistu uzskatāmi videopiemēri, kā to pareizi izdarīt. Tāpat arī var vērsties pie trenera, jo šobrīd ir ļoti daudz online treniņi pieejami un treniņi brīvā dabā.

Ir noteikti pareizi jāizstaipās, jo savilktos un sarautos muskuļus ir būtiski noslogot fiziski tieši no traumatiskā viedokļa.

Tāpēc vispirms ir stiepšanās, tad masāža, iesildīšanās un atslābināšanās.

"Iztaisno muguru!"

Otrkārt, ir jāseko līdzi pozai, kādā sēžat pie datora.

Es ieteiktu uzlīmēt uz datora lapiņu gan skolēniem, gan pieaugušajiem, kam ir sēdošs darbs pie datora, ar tekstu: "Iztaisno muguru!"

Mēs automātiski, sēžot pie datora, saliecam plecus un ar acīm ieurbjamies ekrānā. Man pašai tā ir gadījies. Ja par to nedomā apzināti, tad tas arī neaiziet neapzināti. Mums pašiem tas ir jāiemācās. Tās ir elementāras lietas, kas neprasa ieguldījumus ne skolēniem, ne pieaugušajiem darba vietās pie datora. Tas ir izdarāms!

Vecāku pienākums ir sekot līdzi

Treškārt, ļoti liela problēma ir datorpeles klikšķināšana un lietošana, kas veido vienu uzrautu plecu un nevēlamu mugurkaula izliekumu, iespējams, pat veselības bojājumus.

Tāpēc pašam skolēnam ir ļoti jādomā līdzi un vecākiem jāpaseko, vai skolēnam jau nav viens plecs augstāks par otru.

Nedod Dievs, lai bērnam nesākas skolioze. Tāpēc vecākiem šai lietai ļoti nopietni jāseko līdzi un tas ir viņu pienākums novērst to. Ja arī tiek novērotas izmaiņas, tad ir jādodas pie fizioterapteita uz konsultāciju un nodarbībām. Šādas problēmas mūsdienās ir ļoti aktuālas un tās jānovērš sākuma stadijā, kamēr nav ķirurģiski jāiejaucās," stāsta eksperte.

Foto: Unsplash

Kustības brīvā dabā

"Ļoti vienkārša lieta, ko es ieteiktu īstenot ikvienam – kustības brīvā dabā - skriešana, soļošana, riteņbraukšana, kā arī basketbols un volejbols, kas izkustina un izstaipa visu ķermeni un tā teikt saliek savās vietās muskuļus, veidojot pareizu stāju. Šīs aktivitātes sagumušo cilvēciņu atkal iztaisno. Tas ir vienkārši un izdarāmi," noderīgus un veselību veicinošus padumus sniedz Anita Pužule.

Viņa atgādina, ka šobrīd ir arī iespēja doties trenēties uz sporta zālēm, ievērojot visus drošības pasākumus. "Taču es ieteiktu piedomāt pie nodarbībām uz kādām dodaties. Sākumā būtu vēlams – pilates, staipīšanās un joga. Nekādā gadījumā nedrīkst bez zināšanām sporta zālē ķerties pie hantelēm vai trenažieriem, jo tad tikai šo problēmu vēl vairāk var saasināt.

Ja cilvēkam ir automātiski nepareiza poza, tad viņš tajā arī turpinās vingrot, vai arī ceļot kādu smagumu, riskē iegūt ievērojamu traumu, vai arī šo problēmu vēl vairāk padziļināt.

Tāpēc pirmās ir auguma muskulatūru nostiprinošās nodarbības, ar ko būtu jāsāk un pēc tam jau var sekot viss pārējais."

Pužule visiem iesaka maksimāli izmantot brīvo laiku un kustēties, cik vien iespējams. "Tas ir svarīgi gan no ķermeņa fiziskās veselības stāvokļa, gan imunitātes nostiprināšanai, kas ir ļoti būtisks faktors, sākoties rudenim un mācību sezonai."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu