Jaunzēlandē reģistrēts nāves gadījums, kas, iespējams, saistīts ar Covid-19 vakcīnu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kaut vai vēl gaidāms oficiālais slēdziens, Jaunzēlandē jau izskanējušas ziņas par pirmo iespējamo nāves gadījumu, kas varētu būt saistīts ar Covid-19 vakcīnu, vēstī raidorganizācija BBC.

Neatkarīga vakcīnu uzraudzības valde paziņojusi, ka sievietes nāves cēlonis, iespējams, bijis miokardīts jeb sirds muskuļa iekaisums. Tāpat ziņots, ka vēl citas veselības problēmas varētu būt "atstājušas iespaidu uz iznākumu pēc vakcinācijas".

Eiropas regulatori ierindo miokardītu pie ļoti retām vakcīnas blaknēm, norādot, ka ieguvumi no vakcinācijas ir lielāki par iespējamajiem riskiem.

Drīzumā gaidāmi autopsijas rezultāti. Pagaidām netiek atklāta sīkāka informācija, piemēram, sievietes vecums.

"Tas ir pirmais gadījums Jaunzēlandē, kad nāve dažas dienas pēc vakcinācijas tiek uzskatīta par saistītu ar "Pfizer" Covid-19 vakcīnu.

Lai arī Blakusparādību monitorēšanas centrs ir saņēmis vēl citus ziņojumus par nāves gadījumiem neilgi pēc vakcinācijas, neviens no tiem netiek uzskatīts par saistītu ar vakcināciju," norādījusi Jaunzēlandes Neatkarīgā Covid-19 vakcīnu drošības monitoringa valde.

Par miokardītu var liecināt sāpes krūtīs, elpas trūkums un sirds ritma traucējumi. Cilvēkiem, kam parādās šādi simptomi, nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības.

Jaunzēlandē līdz šim vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši nepilni 2,2 miljoni cilvēku, bet vakcinācijas kursu pabeiguši vairāk nekā 1,1 miljons cilvēku jeb 23% iedzīvotāju.

Jaunzēlandē, kur pavisam dzīvo ap pieciem miljoniem cilvēku, vakcinācija noris lēnāk nekā citās attīstītajās valstīs. Tur tika īstenota "nulles kovida" politika, kā rezultātā valstī sešus mēnešus netika atklāts neviens Covid-19 gadījums.

Pirmdien Jaunzēlandes amatpersonas norādīja, ka "joprojām ir pārliecinātas par vakcīnas izmantošanas nepieciešamību Jaunzēlandē".

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu