"Iepriekš nepieredzēts izaicinājums." Valsts galvenais infektologs nāk klajā ar emocionālu vēstījumu Covid-19 sakarā (50)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs un Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Atbildīgo iestāžu apkopotā informācija par stacionēto Covid-19 pacientu skaita pēdējā laika tendencēm un kuslo vakcinēšanos var izraisīt sašutumu nevienam vien. Arī Latvijas galvenais infektologs Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalījies ar emocionālu ierakstu.

Dumpis raksta, ka "ārsti ir pieraduši strādāt ar pacientiem, kuri ir sev paši kaitējuši kaitīgu ieradumu vai nevērības dēļ".

"Tomēr situācija, ka nodaļas strauji uzpildās ar nevakcinētiem Covid-19 pacientiem, no kuriem daļa pat noliedz slimības eksistenci, ir iepriekš nepieredzēts izaicinājums," tiešs ir Uga Dumpis.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka Latvijas vadošajam infektologam "nav labas ziņas par rudeni". 

Infektologs Uga Dumpis komentēja Covid-19 delta varianta izplatību Latvijā: "Tiem, kas nav vakcinēti, ir liela varbūtība, ka šajā sezonā pārslimos šo vīrusu. Mūsu uzdevums ir, lai tas nenotiek uzreiz. Inficēšanās pamatā notiek slikti vēdinātās telpās un ilgstoši vai īslaicīgi uzturoties kopā. Arī vakcinētie ar delta variantu var slimot vieglā formā."

Infektologa vērtējumā, diemžēl ir skaidrs, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaugs, jautājums esot tikai par "viļņa lielumu", kuru nevarot prognozēt. Attiecīgi valsts uzdevums esot nodrošināt, lai plaša saslimstība nenotiek vienlaicīgi, piemēram, mazinot lielākos infekcijas izplatīšanās riskus, kas vērojami slēgtās un slikti vēdinātās telpās.

Dumpis atkārtoti uzsvēra, ka Latvijas lielākā problēma cīņā pret Covid-19 ir zemā vakcinācijas aptvere. Tiek, kas nav vakcinēti, ar lielu varbūtību šajā ziemas sezonā Covid-19 pārslimos, prognozēja eksperts.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu