Tikai vakcinētajiem vai arī attālināti? Augstskolas steidz lemt par studija procesa organizēšanu pēc pārejas posma (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Philippe Bout/Unsplash

Šobrīd augstskolām Latvijā nav skaidrs, kā organizēt studiju procesu septembrī. Pasniedzēji vēlas strādāt klātienē, tomēr augstskolas nevēlas zaudēt studentus, jo nezina, kāds ir vakcinēto jauniešu īpatsvars, vēsta TV3 Ziņas.

Gribi studēt? Vakcinējies! Dažas no augstskolām šādu nostāju pauda jau pavasara izskaņā, plānojot jauno studiju gadu, jo attālināti nav iespējams sagatavot labu ārstu, ne labu aktieri.

Nedēļa augstskolās iesākās saspringti. Ārkārtas sēdes rektoru, dekānu un ministrijas līmeņos notika arī pārējās dienās. Iemesls – ilgi gaidītie un vēlu saņemtie grozījumi 360. Ministru kabineta noteikumos, ar ko īsumā noteikts, ka varēs studēt klātienē. Un testi, pretēji pašu augstskolu prognozēm, būs opcija vien pārejas periodā pusotru mēnesi.

Ko ar nevakcinētajiem studentiem un pasniedzējiem darīt pēc tam – tas atstāts augstskolu interpretācijā. Klātienē lekcijas viņi apmeklēt nedrīkstēs.

"Valdības noteikumi paredz, ka augstskola pati atbildīga par kvalitātes līmeni, ja gadījumā paliek pie attālinātā modeļa, bet tas ir stiepts jēdziens un izmērāms vien, iespējams, pēc vairākiem gadiem, veicot akreditāciju.

Tāpēc LKA pateikusi – lai sagatavotu labus aktierus, ir jātiekas klātienē, un devusies stingrāka regulējuma virzienā," skaidro Rūta Muktupāvela, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore.

Kultūras akadēmijā pārejas perioda nebūs. Izvēle jāizdara patlaban. Un, ja poti negrib saņemt pārliecības dēļ, laikus jāpaziņo akadēmijai, lai var uzņemt nākamos aiz rindas. Vēl gan dokumentus neviens neesot izņēmis.

"Tā ir augstskolas specifika. Nevaram ar maskām iemācīt aktiermākslu... Visi brīdināti. Ir nepieciešama klātbūtne," skaidro Muktupāvela.

Salīdzinājumā ar Kultūras akadēmijas 600 studentiem daudz izaicinošāk šo rēbusu atrisināt ir lielajām universitātēm. Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) studē 14 000, Latvijas Universitātē – vairāk nekā 15 000.

Latvijas Universitāte lēmusi, ka pēc zīmīgā 10. oktobra mācību saturs netiks dublēts vai kā īpaši pielāgots, lai nevakcinētie varētu tikt līdzi. Var gadīties, ka viena lekcija vēl pieejama tiešsaistē, pārējās krājas parādi, un ilgi šāds students noturēties nevar.

To, ka pēc 10. oktobra bez sertifikāta studēt klātienē nevarēs, pasaka arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte, pagaidām gan neskaidrojot, kas tieši ar šiem studentiem notiek tālāk.

Rīgas Stradiņa universitātē modelis jau nedaudz skaidrāks. Sociālo zinātņu programmās attālināti pasniegs līdz 50% vielas, bet medicīnas programmās – ne vairāk kā 20%. Un tiem, kuriem pēc 11. oktobra nebūs atbilstoša sertifikāta, citēju, "būs jāizvērtē iespējas pilnvērtīgu studiju apguvei".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu