Covid-19 testēšana skolēniem ⟩ Juceklis laboratorijās. Skolas sniedz nepareizus datus, vēsta "ReTV" (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Trnava University/Unsplash

Nepareizas vai neeksistējošas elektroniskā pasta adreses vai tālruņa numuri, sajaukti personas kodi, uz analīzēm atsūtītas mēģenes bez siekalu paraugiem… Veicot siekalu testus skolēniem, laboratorijas no skolām saņem neprecīzus datus, kas apgrūtina darbu, vēstī kanāls "ReTV".

Sociālās platformas pārpludinājuši sašutuma un sarkasma pilni ieraksti: siekalu tests skolēnam nemaz nav veikts, taču saņemts negatīvs rezultāts. Laboratorijas, kuras veic siekalu paraugu pārbaudes, ReTV Ziņām saka, ka šādu problēmu paredzējušas jau pirms skrīninga sākuma, tāpēc skolām īpaši piekodināts personalizētās mēģenes bez siekalu paraugiem sūtīt uz laboratoriju atsevišķi. Daudzās mācību iestādēs tas nav ņemts vērā. Un tā arī rodas pārpratumi.

"Tiek veikta pūlinga metode, kur vienā reizē tiek pūloti desmit paraugi. Ja deviņos paraugos ir biomateriāls, bet desmitajā nav, šie visi paraugi ir negatīvi, tad visi saņem [atbildes], ka ir negatīvs.

To izkontrolēt ir praktiski neiespējami, jo iedomājieties - tajos tūkstošos mēs jau nevaram piespiest darbinieku mēģināt noteikt, vai tur ir siekalu materiāls vai nav," 

saka Stella Lapiņa, "Centrālās laboratorijas" valdes priekšsēdētāja.

Laboratorijās skaidro: ja desmit kopā analizētajiem paraugiem rezultāts ir pozitīvs, tūdaļ katram no tiem tiek veikta atkārtota pārbaude, lai sameklētu, kurš ir inficēts. Līdz ar to tikpat kā neiespējama ir situācija, ka testu neveikušam skolēnam pienāk paziņojums par vīrusa klātbūtni paraugā, kaut gan siekalu mēģenē nemaz nav bijis.

"Vissvarīgākais ir tas, lai skolas atsūtītu precīzus datus. Tātad - vārds, uzvārds, personas kods, telefons un e-pasta adrese, uz kuru sūtīt rezultātus.

Šobrīd diemžēl daudzi šie saraksti ir nepilnīgi vai kļūdaini, līdz ar to sanāk, ka kāds cits cilvēks saņem testēšanas pārskatu. Testēšanas pārskats ir aizšifrēts, tā kā liels pārkāpums nesanāk,

bet, protams, ka cilvēki, kuri saņem svešu cilvēku rezultātus, atkal raksta, zvana mums."

Neprecīzo datu dēļ veidojas arī situācijas, ka siekalu paraugiem ir veiktas analīzes, bet nav zināms, kam sūtīt informāciju par rezultātiem.

"Ir vairāki tūkstoši [analīžu rezultātu], kur mēs šobrīd meklējam, jo rezultāti, tiklīdz tie nonāk laboratorijā, uzreiz tiek testēti, uzreiz jau nākamajā dienā ir rezultāti.

Rezultātus mēs zinām, bet mēs nezinām, kam nosūtīt. Jāsaka, ka pirmās trīs dienas - trešdien, ceturtdien piektdien - mēs esam veiksmīgi tikuši galā, daļai jau ir atrasti personas kodi un viss pārējais, kam esam nosūtījuši, vēl ir atsevišķas "astītes", kas ir vēl palikušas," saka Ilze Dimante, institūta "BIOR" pārstāve.

Skolēnu siekalu testu analīžu veikšana sadalīta starp četrām laboratorijām; katrai no tām tas nozīmē papildus ap 15 000 paraugu dienā. Kaut gan šo apjomu laboratorijās vērtē kā iepriekš nepieredzētu, citu analīžu veikšanu tas nesarežģījot un darba procesu nepadarot lēnāku.

"Šie kovidtesti ir nodalīti no pārējās laboratorijas plūsmas, citas analīzes tas neietekmē, bet, ko tas noteikti ļoti ietekmē, ir zvanu centru darbība,

jo zvanu ir ārkārtīgi daudz. Arī administrāciju - tos, kas atbild uz e-pasta vēstulēm, jo arī e-pasta vēstuļu ir jūra," saka Džineta Dimante, SIA "E. Gulbja Laboratorija" projektu vadītāja.

Laboratorijas prognozē, ka tuvākajā laikā sistēma nostiprināsies un datu apritē iestāsies skaidrība. Paredzams arī, ka pamazām siekalu testu daudzums skolās saruks, jo jau tagad vērojams, ka arvien vairāk bērnu vecumā no 12 gadiem tiek vakcinēti.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu