VIDEO ⟩ Čaka ielā atstāta tikai viena velojosla. Iedzīvotāji protestēs pret izmaiņām (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
A. Čaka ielas velojosla
A. Čaka ielas velojosla Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šodien plkst.17.30 apvienība "Pilsēta cilvēkiem" kopā ar Rīgas Centra attīstības biedrību un Avotu apkaimes biedrību rīkos piketu Čaka ielā, lai prasītu tajā "cilvēcīgas un patīkamas vides pilnveidošanu".

Pikets notiks no Avotu līdz Bruņinieku ielai. Piketa dalībnieki aicināti plakātos paust savas vēlmes, ko viņi gribētu redzēt Čaka un citās Rīgas ielās. Iedzīvotāji tiek aicināti līdzi ņemt atribūtus ne tikai rakstiskā, bet arī "fiziskā formātā, tādējādi parādot vēlamo labiekārtojumu, piemēram, soliņu, velosipēdu, koku u.c.".

Velojoslas eksperiments Čaka ielā ir ildzis nepilnu gadu - kopš pērnā gada rudens. Tā laikā uz ielas tika izveidotas divas velojoslas, būtiski sašaurinot brauktuves un veidojot garākus autotransporta sastrēgumus. Projektam trūka atbalsta ielas uzņēmēju vidū, turklāt arī nebija viennozīmīga atbalsta iedzīvotāju vidū, attiecīgi Satiksmes un transporta lietu komiteja lēma eksperimentu pārtraukt un satiksmes organizāciju ielā modificēt.

Saskaņā ar komitejā lemto, no 1.septembra Čaka ielā satiksmi būtu jāorganizē pa divām autotransporta joslām, vienu sabiedriskā transporta joslu virzienā prom no centra un vienu velojoslu centra virzienā. Komitejas lēmums arī paredzēja Krišjāņa Barona ielas pārveidi, lai tā kļūtu par pilnvērtīgu ielu gājējiem, velosipēdistiem un tramvaja satiksmei.

Tikmēr "Pilsēta cilvēkiem" uzskata, ka "kārtīgs eksperiments" neesot sanācis, jo iela eksperimenta laikā neesot tikusi labiekārtota, "tajā netika uzstādīti soliņi, velonovietnes, atkritumu tvertnes". Apvienība arī pārmet, ka eksperimenta izvērtēšanā esot izmantota nepatiesa statistika.

Piketa pieteikums seko pēc tam, kad Rīgas mēra Mārtiņa Staķa pārstāvētā frakcija "Par/Progresīvie" (PP) paziņoja, ka koalīcijas partneriem "pieprasa saglabāt" abas velojoslas Čaka ielā līdz 1.novembrim.

PP frakcija ir aicinājusi šonedēļ sasaukt Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdi, lai izvērtētu jūlijā komitejas pieņemtā lēmuma izpildi saistībā ar satiksmes organizāciju Aleksandra Čaka un Krišjāņa Barona ielās.

12.jūlijā tika uzdots līdz 1.septembrim izstrādāt veloinfrastruktūras uzlabojumus Barona ielā, lai nodrošinātu ērtu pārvietošanās ceļu Čaka ielas velojoslas vietā.

PP politiķi uzskata, ka nav saņēmuši visas atbildes par veiktajiem darbiem, tādēļ aicina izskatīt šo jautājumu ārkārtas komitejas sēdē, "lai saņemtu skaidras atbildes un paredzētu risinājumus skolēnu drošības uzlabošanai".

Komitejas ārkārtas sēde pagaidām nav sasaukta.

Nepilnu gadu ir ilgusi eksperimentēšana ar velojoslām Čaka ielā. Saskaņā ar Rīgas domes deputātu lemto jau septembrī būtu jāatstāj tikai viena velojosla – centra virzienā, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes”.  

Vairāk par notikumu TV3 raidījuma "900 sekundes" sižetā;

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu