Ko darīt, ja skolēns nav saņēmis Covid-19 testēšanas rezultātu? Skaidro IZM

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Horth Rasu/Shutterstock.com

Ja skolēns vai viņa likumiskais pārstāvis vēl nav saņēmis informāciju par skolēna Covid-19 testēšanās rezultātu, tad ir jāsazinās ar skolā atbildīgo personu par testēšanu.

Rīt, 1.septembrī, skolas klātienē atsāks izglītības procesu. Valdībā pieņemtie noteikumi paredz, ka jaunajā mācību gadā nodarbinātie un skolēni pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē var piedalīties ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai ar negatīvu Covid-19 testu, informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Lai mācību process varētu notikt droši, 23. augustā izglītības iestādēs sākās līdz šim apjomīgākā vienlaikus veiktā testēšana, kas bija liels izaicinājums gan skolām, gan arī testēšanas laboratorijām, secināja ministrijā.

Taču, situācijās, kad skolēns testu ir nodevis, bet vēl nav saņemta atbilde, IZM skaidro, ka laboratorijas par pozitīvo testu rezultātiem primāri informē izglītības iestādes. Ja izglītības iestādes darbinieku un izglītojamo testēšanā nav konstatēti pozitīvi Covid-19 testi, tad laboratorija informē izglītības iestādi par faktu, ka laboratorijas testētajā izglītojamo grupā nav konstatēts neviens inficēšanās gadījums ar SARS CoV-2.

Tādā gadījumā izglītības iestāde uzskata, ka personas, kas saskaņā ar reģistrāciju ir nodevušas testus testēšanas dienā, nav inficētas un var piedalīties izglītības procesā līdz nākamajai testēšanās reizei.

Ja skolēns vai viņa vecāki nav saņēmuši testa rezultātus, viņi sazinās ar izglītības iestādes atbildīgo personu par testēšanu, lai noskaidrotu, vai izglītības iestāde ir saņēmusi informāciju no laboratorijas. Ja nav saņemts rezultāts, tad pirms došanās uz skolu informāciju var pārbaudīt arī e-veselības sistēmā. Tajā katrs pilngadīgais skolēns var apskatīt datus par sevi un savu testu rezultātiem, par nepilngadīgajiem to var izdarīt viņu likumiskais pārstāvis.

Situācijās, kad skolēns Covid-19 testu nav nodevis, tad ir jāveic antigēna eksprestests izglītības iestādē. To veic ārstniecības persona, un testa derīgums ir ne vairāk par 48 stundām.

Savukārt situācijās, ja skolā vēl nav veikta izglītojamo organizēta testēšana uz Covid-19, tad 1.septembra pasākums drīkst notikt tikai ārpus telpām, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības nosacījumus.

IZM un Veselības ministrija atvainojas ikvienai skolai, vecākam un bērnam, kas saskārušies ar problēmām skrīninga testu veikšanas dēļ.

LETA jau ziņoja, ka jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Gadījumos, ja skolēnam netiks veikta Covid-19 testēšana, attiecīgais izglītojamais nevarēs nedz sākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē izglītības iestādē. Tādā gadījumā pamatizglītības ieguve būs vecāku atbildība un tā iegūstama ģimenē.

Pirmā testēšana pret Covid-19 nevakcinētiem skolēniem mācību gada sākšanai bija paredzēta no 23.augusta līdz 30.augustam, ierodoties izglītības iestādē. Pirmā testēšana ir attiecināma tikai uz 1.septembri. Arī turpmāk, lai piedalītos izglītības procesā klātienē, izglītojamiem tiks veikta iknedēļas rutīnas testēšana, atbilstoši Slimības un profilakses kontroles centra (SPKC) algoritmam.

Testēšanu neveic personām, kurām ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem un pedagogiem testēšana tiek veikta par valsts budžeta līdzekļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu