Dzīves labsajūtas veidošana bērnos. "Knīpas un Knauķi" krāšņā koncertā atzīmēs 50 gadu jubileju

Foto: Aija Krodere
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bērnu vokālā studija "Knīpas un Knauķi" aicina visus uz satikšanos klātienē. Ilgi gaidītais koncerts, pretēji prognozēm, tomēr notiks klātienē, un tā būs īpaša iespēja atkalsatikties gan bijušajiem dziedātājiem, gan domubiedriem, gan tiem, kas "Knīpas un Knauķus" vēl tikai iepazīst, portālam "Apollo.lv" stāsta studijas vadītājas Edīte Putniņa, Jonita Štoma un Sanita Sējāne.

"Knīpas un Knauķi" ielūdz uz jubilejas koncertu "Knīpām un Knauķiem 50" 2021. gada 4. septembrī plkst. 13.00 "Dzintaru koncertzālē".

"Protams, ka nav iespējams vienā koncertā aptvert visu studijas repertuāru, šajā koncertā katra grupa izdziedās vienu no "Knīpas un Knauķi" "Zelta dziesmām", to ir daudz vairāk, un tām būtu jāvelta ne viens vien koncerts,” stāsta studijas vadītāja Edīte Putniņa, papildinot: "Par ārkārtīgi daudzajām un bagātīgajām muzikālajām sadarbībām 50 gadu garumā tiks stāstīts topošajā grāmatā "Bērnība "Knīpās un Knauķos"" – tā acīmredzami "vēlas" sagaidīt īpašās jubilejas fotogrāfijas un, skaisti noslēdzot jubilejas gadu, būs gatava nākt pie lasītājiem rudenī".

Foto: Jānis Vidmants Kalniņš

Klātienē izskanēs ne vien dziesmas, bet būs iespēja taustāmā veidā iegūt jaunāko CD "Emociju pētnieki". Studijas vadītāja Sanita Sējāne stāsta: "Mums ir liels prieks arī par izdevniecības "Musica Baltica" gādību - būs iegādājams arī "Emociju pētnieki” dziesmu nošu krājums".

Studijas vadītāja Jonita Štoma papildina: "Un vēl jubilāri ir čakli sagatavojuši dubultalbumu ar divām "Knīpas un Knauķi" ilggadīgās vadītājas Vitas Siliņas un Antras Leines izrādēm "Ezīša katliņš" un "Zem sēnītes" – par prieku sev un visiem!"

Koncerta pirmajā daļā skanēs "Knīpas un Knauķu" populārākās "zelta dziesmas" - sākot no pirmajiem ierakstiem skaņu platēs līdz pašām jaunākajām - Ēvalda Siliņa, Zigismunda Lorenca, Vitas Siliņas, Jāņa Ķirša, Andra Sējāna, Renāra Kaupera un citu autoru skaņdarbi.

Koncerta otrajā daļā jubilāri izdzīvos fragmentus no Jāņa Lūsēna un Normunda Beļska izrādes "Īkstīte", Ilgas Reiznieces, Gata Gaujenieka un latviešu tautas dziesmu izrādes "Reiz bija", Vitas Siliņas un Antras Leines izrādes "Kazlēni un vilks", no "Knīpu un Knauķu" 40. un 45. jubilejas koncertprogrammas, Sējāna un Cipes izrādes "Vilkam tāda dvēselīt'", kurus komponists Sējāns sakārtojis skanīgos popūrijos.

"Dzīves labsajūtas veidošana bērnos."

Jonita Štoma stāsta, ka "ir pagājusi skaista vasara, pēc kuras "Knīpas un Knauķi" ir atgriežusies čaklā darbā, un ar prieku gatavo muzikālus priekšnesumus."

Par to, kā Covid-19 ēnā pavadīts aizvadītais gads, un ko tas mācījis, stāsta Edīte Putniņa.

"Kā jau mēs katrs šajā pasaulē, arī bērni ir ļoti atšķirīgi. Gan savā psihoemocionālajā uzbūvē, gan vecuma posmā, gan pieredzes apjomā. Protams, katrs bērns nāk no savas ģimenes, un katram no dabas ir dots vairāk vai mazāk sabalansēt savu uzstāšanās prieku un satraukumu. Mēs parasti bērnus iedrošinām, lai nesatraucas, ja sajūk kāds vārds vai deju solis, galvenais saglabāt prieku par paveikto.

Mēs vērojam, ka 21. gadsimtā mums visiem ikdienas dzīvē satraukumu un stresu ir daudz, vairāk kā senākos gados, tāpēc katram no mums ir ļoti vērtīgi pārskatīt savu attieksmi, savu dzīves sajūtu.

Manuprāt, mums visiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem 21. gadsimtā ir pienācis laiks un iespēja atjaunot uzskatu, kā redzēt pasauli sev apkārt un sevi tajā. Pirmkārt, mums jābūt priecīgiem un pateicīgiem par to vien, ka esam piedzimuši šajā pasaulē.

Nav jau visiem lemts piedzimt, bet ja tev tāda laime ir, ar to vien ir pilnas tiesības eksistēt šajā pasaulē, nesagaidot kādu citu atļauju vai novērtējumu.

Pateicība ir ļoti spēcīga emocija, kura dod arī lielu dzīves spēku.

Otrkārt, mums būtu jāapzinās, ka mūsu dzīves svarīgākais uzdevums ir iepazīt sevi, savas iedzimtās īpašības un veidot attiecības ar sevi un apkārtējo pasauli jēgpilnāk un dziļāk.

Manuprāt, jāmāca cilvēkiem dzīvot īstāk un patiesāk, vairāk ieklausīties sevī, pamanīt signālus, ko ķermenis mums saka, lai saprastu, kas īsti ar mums notiek, nevis "vāveres" ritenī joņot "uz priekšu", tas arī novedīs pie labākiem lēmumiem sev.

Ja pieņemsi labākus lēmumus sev, tu pieņemsi labākus lēmumus arī apkārtējiem.

Mūsu uzdevums dzīvē būtu sevi realizēt pēc iespējas saskaņā ar to sūtību, kam esi aicināts šajā pasaulē. Lai to sajustu, ir jāiziet vērīgs sevis un pasaules iepazīšanas ceļš, un visas dzīves garumā pilnveidojoties, varam piedzīvot sevis piepildījumu arī vairākās jomās. Arī manā dzīvē pirms dažiem gadiem ienāca dziļa un jēgpilna dzīves mācība, kurai turpmākos gadus veltīšu savas sirds uzmanību – apzinātība. Mani skolotāji ir "Klusuma skolas" dibinātāji Inese un Ivo Strantes, brīnišķīgi četru bērni vecāki, vairāk kā desmit gadus jau māca apzinātību bērniem un nu to darīšu arī es. Ja tā dziļāk paskatās, tas mani arī dzīvē ir vienmēr primāri interesējis.

Mūzika, protams, ļoti bagātina mūsu garīgo pasauli, atbalsta mūsu emocionālo labsajūtu un attīsta vērību, uzmanību un izpratni par apkārtējo pasauli.

"Knīpās un Knauķos" man vienmēr prioritāri ir bijusi labbūtības, dzīves labsajūtas veidošana bērnos.

Nākamo savas dzīves daļu es tieši to arī bērniem mācīšu - kā labāk sevi sajust un palīdzēt sev šajā pasaulē tā, lai, par spīti visām grūtībām, no kurām neizbēgt, tomēr sev ļautu justies labi. Es pati arī tikai nesen atklāju, ka justies šajā pasaulē labi mums nav jānopelna, piemēram, ar izpatikšanu mammai vai tētim.

Mīlestība nav jānopelna.

Šāds uzskats, manuprāt, kropļo sabiedrību. Ikdienas sīkumos tas ir citādāk - tu apbalvo bērnu par kādu darbiņu, bet globāli ņemot, mīlestība nav jānopelna, tā ir pati spēcīgākā enerģija, pats lielākais spēks, kas pastāv un dzīvo pats par sevi mūsos. Vairāk cilvēkiem pasaulē vajadzētu apzināties, ka nevis naids un ļaunums ir lielais spēks, pret ko mums vajag cīnīties, ka cīnīties nevajag ne pret ko, bet gan apliecināt mīlestības spēku pasaulē, jo esam visi šeit kopā saistīti uz šīs brīnumainās planētas – katrs neatkārtojams un unikāls, ar bezgalīgām savas attīstības un sadarbības iespējām!" stāsta Edīte.

"Knīpas un Knauķi" 50 gadu garumā daudziem, daudziem bērniem Latvijā ir bijuši viens no bērnības "saulainajiem stūrīšiem", dziesmā un mūzikā smeļot gaišumu, radošumu un lielu, skaistu mīlestības avotu visai dzīvei. Studija ielūdz uz koncertu arī citu laiku "Knīpas un Knauķus", lai piedzīvotu kopīgus prieka mirkļus, neskatoties uz šī laika noteikto ierobežoto vietu skaitu zālē. Jubilāri sūta sirds siltus apsveikuma sveicienus visu laiku Knīpām un Knauķiem apsola koncertā ar dziesmām sasildīt un iepriecināt ikvienu skatītāju!

Koncertā piedalīsies Knīpas un Knauķi komponisti un lieldraugi Andris Sējāns un Jānis Ķirsis, solisti Nauris Indzeris, Andris Sējāns, Sanita Sējāne, Laura Štoma.

Koncerta režisore un scenārija autore ir Inga Cipe, bet horeogrāfes - Cipe un Sējāne.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu