Latvijas futbola izlase nervus kutinošā spēlē ar pūlēm pārspēj Gibraltāru (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladislavs Gutkovskis
Vladislavs Gutkovskis Foto: Latvijas Futbola federācija (LFF)

Uzbrucēja Vladislava Gutkovska divi gūtie vārti trešdien palīdzēja Latvijas vīriešu futbola izlasei svinēt pirmo panākumu 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla ceturtajā spēlē.

Latvijas izlase stadionā "Daugava" ar 3:1 (0:0) uzvarēja Gibraltāru.

Divus vārtus Latvijas izlases labā guva Vladislavs Gutkovskis, bet vēl reizi izcēlās Andrejs Cigaņiks. Vienīgos vārtus Gibraltāra izlasē iesita Tīdžejs Debars.

Jau spēles otrajā minūtē tikai nedaudz garām vārtiem sita Roberts Uldriķis. Dažas minūtes vēlāk pie soda laukuma tika nogāzts Jānis Ikaunieks, bet Roberta Savaļnieka sistā bumba iestrēga Gibraltāra izlases "sieniņā". Spēles 12.minūtē lieliska iespēja bija Antonijam Černomordijam, taču aizsarga ar galvu sistā bumba savu mērķi nesasniedza, turklāt viņš pārkāpa noteikumus cīņā par labāku pozīciju.

Pāris minūtes vēlāk Uldriķa sistā bumba, driblējoties pa zemi, vēlreiz lidoja garām vārtu stabam. Latvijas izlases uzbrukumi nedaudz norimās līdz 20.minūtei, kad Vladislavs Gutkovskis aizcīnījās līdz vārtiem, apgriezās un izdarīja tuvu sitienu, kuru neitralizēja pretinieku vārtsargs Deils Koelings. Pēc pāris minūtēm bumbu ar galvu garām vārtu stabam sita Artūrs Zjuzins.

Arī puslaika turpinājumā Latvijas futbolisti izdarīja spiedienu uz pretinieku aizsardzību un vēl pāris reizes apdraudēja pretinieku vārtus, tomēr rezultāts palika nemainīgs. Vienā no epizodēm dzelteno kartīti nopelnīja Černomordijs, kuram nākamā spēle būs jāizlaiž.

Četras minūtes pirms pirmā puslaika beigām Gibraltāra futbolisti vienā no uzbrukumiem nopelnīja tiesības izpildīt brīvsitienu, taču Latvijas spēlētāji neitralizēja sisto bumbu.

Otrā puslaika ievadā Gutkovskis no lieliskas pozīcijas sita bumbu nedaudz garām vārtiem, sitienu nepielabojot arī Uldriķim. Turpinājumā pēc strīdīga tiesneša lēmuma par pārkāpumu pret Zjuzinu uz pretinieku vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To devās izpildīt Gutkovskis, kurš 50.minūtē bija nekļūdīgs - 1:0.

Desmit minūtes vēlāk Latvijas izlase nespēja izmantot lielisku izgājienu divatā pret vienu pretinieku aizsargu, par ko pati samaksāja 20 minūtes līdz pamatlaika beigām. Soda laukumā haotisko situāciju glābt centās Eduards Emsis, bet viņš pakrita un noklupināja pretinieku, tiesnesim piešķirot "pendeli". Tīdžejs Debars no 11 metru atzīmes bija nekļūdīgs.

Spēles 78.minūtē Uldriķi nomainīja Raimonds Krollis, trenerim Kazakevičam "atsvaidzinot" uzbrukumu. Latvijas izlase mača galotnē spēlēja aktīvi un tuvu pretiniekiem, jau laukuma centrā lūkojot atgūt kontroli pār bumbu. Piecas minūtes līdz pamatlaika beigām "presings" atmaksājās. Centrējums no laukuma sāna soda laukumā nonāca pie Raivja Andra Jurkovska, kuram nepadevās divi sitieni, taču bumba tāpat nonāca pie Kroļļa, viņam gar vārtiem piespēlējot Gutkovskim - 2:1.

Vien četras minūtes vēlāk soda laukuma tuvumā ar diviem pretiniekiem tehniski galā tika Ikaunieks. Viņš piespēlēja Krollim, kura sistā bumba pēc rikošeta nonāca pie Andreja Cigaņika. Futbolists izkārtoja sev ērtāku sitiena pozīciju un ar kreiso kāju raidīja bumbu vārtu augšējā labajā stūrī. Arī kompensācijas laika piecās minūtēs bumbu biežāk kontrolēja Latvijas izlase un pēc tiesneša svilpes svinēja pirmo panākumu kvalifikācijas turnīrā.

Pavasarī Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu Latvija uzsāka ar 1:2 zaudējumu Melnkalnei, 0:2 neveiksmi pret Nīderlandi un neizšķirtu (3:3) ar Turciju. Jūnijā Baltijas kausā ar 3:1 tika uzvarēta Lietuva un ar 1:2 piedzīvota neveiksme pret Igauniju, bet pa vidu latvieši pārbaudes spēlē tikās ar Vāciju, kurai kapitulēja ar 1:7.

Gibraltāra izlase martā ar 0:3 zaudēja Norvēģijai, ar 1:4 - Melnkalnei un ar 0:7 - Nīderlandei. Jūnijā pārbaudes spēlēs Gibraltārs ar 0:6 piekāpās Slovēnijai un spēlēja 0:0 ar Andoru.

Latvija FIFA rangā ieņem 136.vietu, Gibraltārs ir 194.pozīijā, Norvēģija - 43.vietā un Melnkalne - 67.pozīcijā.

Īsā laikā Latvijas izlase aizvadīs trīs Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cikla spēles. Pēc mača pret Gibraltāru 4.septembrī "Daugavas" stadionā notiks spēle pret Norvēģiju, bet 7.septembrī mačā ar Melnkalni latvieši viesosies Podgoricā.

Kazakevičs uz treniņnometni uzaicināja 27 futbolistus.

Salīdzinājumā ar jūnija nometni, šoreiz ar komandu atkal ir trīs Polijā spēlējošie futbolisti, kuri vasaras sākumā dažādu iemeslu dēļ izlasei palīdzēt nevarēja, - pieredzējušais vārtsargs Pāvels Šteinbors, pussargs Tobers, kā arī rezultatīvais uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis. Tāpat ierindā atgriezies iepriekš savainotais Mārtiņš Ķigurs.

Šoreiz izlasē nav Vitālija Maksimenko un Raivja Ķirša, kā arī vārtsarga Krišjāņa Zviedra, bet visi pārējie uzaicinātie futbolisti bija ar komandu arī pirms trim mēnešiem.

Gibraltāra valstsvienībai mačā ar Latviju nevarēja palīdzēt Lī Kasiaro un Liems Volkers, kuri iedzīvojušies savainojumos.

2016.gadā Latvija Gibraltāru uzvarēja ar 5:0, bet divus gadus vēlāk tika piedzīvots 0:1 zaudējums.

G grupā pēc četrām spēlēm vadībā ar astoņiem punktiem ir Turcija. Nīderlande, Melnkalne un Norvēģija seko ar septiņiem punktiem, Latvijas rēķinā ir četri punkti, bet Gibraltārs pagaidām ir bešā.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022.gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.

Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laikapstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21.novembra līdz 18.decembrim.

2022.gadā Katarā notiks pēdējais Pasaules kausa finālturnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas. 2026.gada turnīrā, kuru uzņems Kanāda, Meksika un ASV, piedalīsies 48 izlases.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlē pret Gibraltāru:

Pāvels Šteinbors, Raivis Andris Jurkovskis, Kaspars Dubra, Antonijs Černomordijs, Roberts Savaļnieks, Eduards Emsis, Artūrs Zjuzins (nomainīja Krišs Kārkliņš), Jānis Ikaunieks (nomainīja Alvis Jaunzems), Andrejs Cigaņiks, Vladislavs Gutkovskis, Roberts Uldriķis (nomainīja Raimonds Krollis).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu