Raidījums: Zināms, kādu naudas summu par viena skolēna testu saņem valsts laboratorijas (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mufid Majnun/Unsplash.com

Pagājušajā un šajā nedēļā noslēdzās masveida skolēnu testēšana pirms jaunā mācību gada. Raidījums "Bez Tabu" noskaidrojis, ka par katru skolēnu testu valsts laboratorijām maksās 4,10 eiro. Summa var palielināties, ja būs aizdomas, ka tests ir pozitīvs.

"Bez Tabu" rīcībā esošā informācija liecina, ka līgums slēgts ar četrām laboratorijām - "MFD Laboratorija", "BIOR", "Centrālā laboratorija", kā arī "E. Gulbja laboratorija".

Katrai no šīm laboratorijām piešķirts teju identisks veicamo testu skaits. Valsts ar laboratorijām vienojusies, ka par katru skolēnu un mācību iestāžu darbinieku testu maksās 4,10 eiro.

Ja laboratorijā pirmreizējā pārbaudē konstatē pozitīvu rezultātu, tas tiek testēts atkārtoti, līdz ar to pieaug arī maksa par testu.

Pirmais skrīnings noritēja vairāk nekā 1700 mācību iestādēs, testējot vairāk nekā 200 000 cilvēku. Testēšana nav jāveic vakcinētiem skolēniem un darbiniekiem, tomēr daudzās mācību iestādēs neseko līdzi instrukcijām, līdz ar to laboratorijām tika nogādāti arī tukšās piltuves.

Tas noveda pie tā, ka testa rezultātus saņēma arī tie, kuri ir vakcinējušies un testēšanā nemaz nepiedalījās. Šādas kļūdas valstij izmaksā dārgi.

Nacionālajā veselības dienestā šobrīd nevar nosaukt precīzu skaitli, cik tukšas piltuves nodotas, nesekojot instrukcijām, tomēr to skaits mērāms simtos un pat tūkstošos.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga norādīja: "Laboratorijas savu darbu ir veikušas- darbinieki ir testējuši saņemtos paraugus. Veicām pārrunas ar laboratorijām un izglītības iestādēm. Izglītības iestādes atzīst, ka pašas ir kļūdījušās, nav pietiekami rūpīgi ievērojuši laboratoriju prasības. Jāsaprot, ka laboratorijā nav iespējams katru paraudziņu apskatīt, darba apjoms ir milzīgs. Cilvēks, kurš veic šo darbu, katru mēģenīti detalizēti neizpēta. Tās ir arī pildītas ar īpašu šķīdumu, lai ilgāk uzglabātu iegūto paraugu."

Raidījums saņēmis vairāku vecāku vēstules, kurās norādīts, ka bērni ir vakcinējušies un testus nemaz nav nodevuši, taču saņēmuši atbildes.

Tāpat vecāki norāda, ka testa rezultātos parādās nesaprotams testēšanas laiks un datums. Veselības ministrija visvairāk sūdzību saņēmusi par "MFD laboratorija".

Šobrīd skolas tiek atkārtoti instruētas, lai nākamajā skrīningā šādas kļūdas nepieļautu.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu