PVO pauž bažas par Covid-19 vīrusa Kolumbijas varianta mutācijām (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: True Touch Lifestyle/Shutterstock

Pasaules Veselības organizācija (PVO) seko līdzi jaunam koronavīrusa variantam, kas pazīstams kā Mu, kas pirmo reizi tika identificēts Kolumbijā šī gada janvārī, vēsta portāls "Euronews".

PVO ir klasificējusi Mu kā interesantu variantu, secinot, ka tam ir mutācijas, kas norāda uz rezistences risku pret vakcīnām.

"Mu variantam ir virkne mutāciju, kas norāda uz iespējamām imūnajām īpašībām," rakstīts PVO paziņojumā.

PVO uzsvēra, ka ir vajadzīgi vairāki pētījumi, lai labāk izprastu Mu variantu.

Lai gan Mu izplatība pasaulē ir zema, Dienvidamerikā jaunais Covid-19 celms kļūst arvien populārāks.

"Lai gan Mu varianta izplatība visā pasaulē ir samazinājusies un šobrīd ir zem 0,1%, tā izplatība Kolumbijā (39%) un Ekvadorā (13%) ir pastāvīgi pieaugusi," rakstīts paziņojumā.

Pastāv lielas bažas par jaunu vīrusu mutāciju rašanos, jo inficēšanās līmenis atkal pieaug.

Jau ziņots, ka 8. jūnijā Latvijā atklāja Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Kolumbijas variants jeb B.1.621 celms, kas satur divas no bīstamākajām mutācijām - N501Y un E484K.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš sacīja, ka koronovīruss ir plaši izplatījies un tam ir iespēja lokāli izplatīties, taču, pateicoties intensīvai sekvenēšanai, paveidu skaits ir ļoti liels.

"Daudzi no paveidiem ir ļoti līdzīgi, taču bīstamās mutācijas ir labi izkristalizējušās, un var runāt par mutāciju kombinācijām.

Arī Indijas paveidam ir ļoti neraksturīga mutāciju kombinācija. Savukārt Kolumbijas paveidam mutācijas sakrīt ar Lielbritānijas jeb alfa variantu, kurām pievienojusies klāt otrā bīstamākā mutācija. Kolumbijas paveids ir līdzīgāks Lielbritānijas paveidam, kuram ir mazāk zināma mutācija, kurai ir sliktāka reakcija uz antivielu neitralizāciju," skaidroja Kloviņš. Viņa ieskatā Kolumbijas paveids ir līdzīgs Lielbritānijas paveidam.

Kloviņš norādīja, ka tikai laiks rādīs vai Indijas paveids neizspiedīs Lielbritānijas paveidu.

References laboratorijā, veicot pozitīvo paraugu skrīningu ar polimerāzes ķēdes reakcijas metodi, arī pagājušajā nedēļā virs 90% gadījumu ir konstatēts Lielbritānijas paveids.

Tāpat pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēti trīs Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Indijas paveida gadījumi un viens Ēģiptes variants, kas satur L452R mutāciju, kam pievērsta paaugstināta uzmanība.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu