Migrantu krīze ⟩ 10 000 eiro un piecas dienas auto - kurda ceļš uz Latviju caur Baltkrieviju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas-Baltkrievijas robežas pierobežas josla Silenē.
Latvijas-Baltkrievijas robežas pierobežas josla Silenē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban daļa no 284 Irākas pilsoņiem, kas atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", ir kurdi, kas Latvijā nokļuvuši caur Baltkrieviju. Viens no viņiem raidījumam "Panorāma" atklājis savu stāstu un kā iztērējis 10 000 eiro, lai nokļūtu šeit.

Automehāniķa Salara ceļš uz Latviju sākās Mahmuras pilsētā Irākas ziemeļos. Tur atrodas kurdu bēgļu nometne, kur 2015. gadā divus mēnešus dzīvojis arī viņš.  

“Mums ir problēmas ar ''Islāma valsti''. Un tāpat mums ir problēmas ar Turciju tagad. Turcija veic gaisa uzlidojumus Mahmūrā. Cilvēki tiek nolaupīti, nogalināti bez jebkāda iemesla.

Katru nedēļu daži cilvēki tiek nolaupīti, nogalināti. Dažreiz tiek prasīta izpirkuma maksa no tuviniekiem," teic vīrietis.

Viņš izmantoja kontrabandistu pakalpojumus. Vīrietim biļete līdz Eiropai esot izmaksājusi 10 000 eiro. Sākumā viņu pārveda no Irākas uz Turciju, bet pēc tam caur Baltkrieviju uz Latviju.

Viņš ceļa laikā nezināja, kur atrodas. Mobilo telefonu un pasi paņēma transportlīdzekļa vadītājs. Piecas dienas tika pavadītas ceļā.

Ierodoties Latvijā, Salaru aizturēja Latvijas robežsargi un nogādāja aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā Daugavpilī. Pēc karantīnas viņu pārveda uz patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Muceniekos.

Pašlaik Salars gaida lēmumu par viņa pieteikumu bēgļa statusa piešķiršanai. Ja lēmums būs pozitīvs, vīrietis mēģinās strādāt patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, jo pārzina sešas valodas, palīdzēs strādājot par tulku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu