Putins pauž cerību, ka talibi pievienosies civilizēto cilvēku ģimenei (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Sergei Savostyanov/REUTERS

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien pauda cerību, ka talibi Afganistānā uzvedīsies civilizēti, lai pasaules sabiedrība varētu ar Kabulu uzturēt diplomātiskās attiecības.

"Krievija nav ieinteresēta Afganistānas dezintegrācijā. Ja tas notiks, nebūs neviena, ar ko runāt," Vladivostokā Austrumu Ekonomikas foruma plenārsēdē sacīja Putins.

"Jo drīzāk talibi pievienosies civilizēto cilvēku ģimenei, tā teikt, jo vieglāk būs kontaktēties, komunicēt un kaut kā ietekmēt, uzdot jautājumus," viņš piebilda.

ASV bruņoto spēku izvešana noslēdzas ar katastrofu, sacīja Putins.

"Viņi iztērēja 1,5 triljonus visai šai kampaņai, un kāds ir rezultāts? Tāda nav," norādīja Krievijas līderis.

Krievija šobrīd ievēro piesardzību attiecībās ar radikālo islāmistu kustību, kas pārņēmusi varu teju visā Afganistānā.

Krievijas vēstnieks Kabulā dažas dienas pēc varas maiņas tikās ar talibu pārstāvjiem, un Maskavai joprojām ir vēstniecība Afganistānā.

Pasliktinoties drošības situācijai, Krievija pagājušajā nedēļā sāka savu un citu postpadomju valstu pilsoņu evakuāciju no Afganistānas.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi jūlijā un augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu